Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Chcete ochutnat kousek řeckých Velikonoc? Upečte si jejich tradiční sušenky

Chcete ochutnat kousek řeckých Velikonoc? Upečte si jejich tradiční sušenky

28.3.2025 - AndreaP.

V našich receptových článcích se také občas podíváme do jiných zemí. Dnes to bude Řecko. Velikonoce jsou v Řecku nejen časem duchovního rozjímání, ale také obdobím, kdy se pečou tradiční pochoutky, které provoní celou domácnost. Jednou z oblíbených dobrot jsou řecké velikonoční sušenky – jemné, voňavé a krásně křupavé. Tyto sušenky se často připravují s rodinou, a jejich pečení se tak stává součástí slavnostních chvil. Pokud si chcete trošku té řecké energie a pospolitosti přenést i k sobě domů, přinášíme vám recept právě na tyto sušenky. Jsou nejen krásným doplňkem velikonočního stolu, ale také jedinečným spojením jemné sladkosti vanilky s křupavým sezamem. Skvěle se hodí ke kávě nebo čaji a dodají vašemu svátečnímu stolu dokonalou atmosféru.

(ilustrační fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 2 1/4 šálku hladké mouky

  • 1/4 lžičky soli

  • 1 1/4 lžičky prášku do pečiva

  • 1 šálek moučkového cukru

  • 1/2 šálku rozpuštěného másla

  • 1/2 lžičky až 1 lžička vanilky (prášek) nebo pár kapek vanilkové esence

  • 1 lžíce mléka

  • 1 vejce

Na potření:

  • 1 žloutek

  • 1 lžíce mléka

  • 3 lžíce sezamových semínek

 

Předehřejte troubu na 180 °C. Mezitím si připravte dvě mísy – jednu na sypké suroviny a druhou na tekuté.

Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva v první míse. Ve druhé míse spojte moučkový cukr a rozpuštěné máslo.

Přidejte do směsi cukru a másla vanilku, mléko a vejce. Po důkladném promíchání postupně vmíchejte směs mouky, soli a prášku do pečiva. Vypracujte hladké těsto.

Pomocí lžíce oddělujte kousky těsta, na pomoučeném vále je vyválejte na šulánky a tvořte kolečka, spirály nebo jiné oblíbené tvary.

Přesuňte sušenky na vymaštěný plech. Potřete je směsí žloutku a mléka, která zajistí krásně zlatavou barvu, a posypte sezamovými semínky.

Pečte přibližně 13 až 15 minut, dokud sušenky nezískají zlatavý odstín. Před podáváním je nechte vychladnout.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.