Meruňkový džem je lahodný a výborně se hodí na palačinky, do koláčů, k pečení, ale také na pečivo. Připravit ho přitom není vůbec složité. Vůbec nejtěžší na celém procesu je vypeckovat meruňky, pak už to jde opravdu samo.
Často si můžete klást i otázku, zda lze již tak vynikající meruňkový džem nějak vylepšit. Pochopitelně to jde, přinášíme proto pár možností.
Meruňkový džem s vanilkou
- Přidejte do základní směsi džemu lusk vanilky nebo vanilkový extrakt. To dodá džemu jemnou vanilkovou chuť.
Meruňkový džem s rumem
- Přidejte do základu džemu trochu rumu. Alkohol se při vaření odpaří, ale zanechá za sebou jemnou stopu.
Meruňkový džem s citrónem
- Přidejte do základu džemu trošku citrónové kůry nebo šťávy. Citrusová vůně a kyselost dodá osvěžující nádech.
Meruňkový džem s kořením
- Přidejte do základu džemu špetku skořice, hřebíčku nebo zázvoru. Kořeněná chuť bude příjemným kontrastem ke sladkým meruňkám.
(fotografie: Freepik)
A teď již k samotnému receptu...
Potřebujeme:
- 1 kg vypeckovaných meruněk
- 750 g želírovacího cukru
Dobře vyzrálé meruňky omyjeme, vypeckujeme a velké plody pokrájíme.
Vsypeme do širšího kastrolu a zahříváme. Když se začnou vařit a uvolní se šťáva, vaříme je asi 10 minut. Pak vsypeme želírovací cukr a za stálého míchání vaříme opět 10 minut.
Vařící džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladit.
Pokud chceme úplně jemný džem, můžeme směs rozmixovat.
Uchováváme v chladu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.