Bábovka je moučník, který pekly už naše maminky, babičky i prababičky a recepty se dělí z generace na generaci. Dnes existuje nespočet variací bábovky - piškotové, třené, kynuté i tvarohové. Přidává se do nich ovoce, rozinky, mák, ořechy, kokos, kakao, čokoláda, likéry a podobně. Povrch můžete dozdobit jak polevou, tak jen lehce poprášit cukrem. Takže pokud máte během prodlouženého víkendu chuť na tuto sladkou pochoutku, vyzkoušejte tentokrát recept na tuto rumovou bábovku. Je lahodná a vláčná.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 6 vajec
- 250 g pískového cukru
- 1 dl oleje
- 1 dl vody
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový pudink
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- 1/2 prášku do pečiva
- citronová kůra
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme po částech olej a horkou vodu a šleháme, až je směs hustá.
Pak vmícháme mouku smíchanou s pudinkovým práškem a lžičkou prášku do pečiva, promícháme.
Nakonec těsto zlehčíme hustým sněhem z bílků a ovoníme strouhanou citronovou kůrou.
Z kakaa a rumu umícháme kašičku, spojíme ji s částí těsta a pak do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy lijeme světlé těsto, těsto s kakaem a opět zbylé světlé těsto.
Pečeme vpředem vyhřáté troubě asi 30 minut. Vyklopíme a pocukrujeme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.