Jahody milují všichni. Nejlepší jsou čerstvé se šlehačkou, avšak sezóna je krátká. Proto si nezapomeňte udělat zásoby na zbytek roku, kdy je o tyto sladké plody léta nouze. Kromě marmelád ovšem můžete s pomocí želírovacího cukru připravit i vynikající džemy, želé, ovocné šťávy či zdravé dětské přesnídávky, a to nejen z jahod, ale i z malin, ostružin, třešní nebo višní či různorodou kombinací tohoto i jiného ovoce. Jelikož máme na trhu více typů želírovacích pomůcek, vždy se řiďte především pokyny a poměry na sáčku.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1,2 kg jahod
- 1 želírovací cukr
- 1/2 lžičky kyseliny citronové
Jahody dobře omyjeme pod tekoucí vodou, velké plody překrájíme a nasypeme do širšího hrnce.
Přisypeme trochu cukru a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut, pak postupně vmícháme cukr a kyselinu citronovou a ještě chvíli povaříme.
Hned lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme. Po chvíli skleničky ale srovnáme, aby se džem neuchytil na víčku. Necháme vystydnout a uložíme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.