Pampeliška je zajímavá rostlina, která může obohatit váš jídelníček i domácí lékárničku. Pampeliškové květy obsahují vitamíny C, A, B6, K, a také minerály jako železo, vápník a hořčík. O tom, že se z ní dá připravit skvělý med, sirup či likér, že se používají její listy do salátu a podobně už bylo napsáno mnohé. Víte ale, že se dá připravit i svělé pampeliškové víno? Ano, jako u každého takového receptu hraje důležitou roli čas, to znamená, že na závěrečné ochutnání si musíme počkat, ale výsledek jistě stojí za to.
Pampeliškové víno má kořeny v tradičním venkovském vaření. Lidé v minulosti využívali pampelišky jako zdroj vitamínů a minerálů. Víno z pampelišek bylo oblíbené v Evropě, zejména ve Velké Británii a Francii. Pampeliškové víno může pomoci při detoxikaci těla a podpořit trávení.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 1 l pampeliškových květů
- 1,5 kg cukru krupice (lze použít třtinový)
- 40 g droždí
- 4,5 l vroucí vody (na spaření květů)
- 2 ks citronu
- 2 ks pomeranče
Vydejte se na procházku a sbírejte čerstvé pampeliškové květy. Ideálně by měly být otevřené a bez zákrovů (zeleného obalu). Sbírejte je do košíku nebo nádoby.
Po návratu domů opláchněte květy pod tekoucí vodou, abyste odstranili případnou nečistotu.
Odstraňte zelené zákrovy (pokud ještě nějaké zůstaly).
Příprava směsi:
Očištěné pampeliškové květy spaříme ve 2,5 l vroucí vody a necháme je louhovat 24 hodin. Následně pak vodu scedíme do pětilitrové lahve, květy vymačkáme a následně svaříme další 2 l vody s 1,5 kg cukru. Vzniklý cukrový sirup necháme zchladit, a poté jej také nalejeme do lahve.
Citrony a pomeranče si nakrájíme na kolečka a přidáme je do lahve spolu s rozpuštěným droždím. Láhev dobře uzavřeme kvasnou zátkou a necháme obsah 6 týdnů kvasit, kousky citronu a pomeranče během toho klesnou ke dnu.
Po 6 týdnech přetáhneme víno do lahví, dobře je uzavřeme a uložíme do sklepa na půl roku i déle.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.