Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Když ochutnáte, jiné už chtít nebudete! Majolkové moravské koláčky

Když ochutnáte, jiné už chtít nebudete! Majolkové moravské koláčky

21.3.2024 - AndreaP.

Tento recept je složitější na přípravu, nicméně zkušené hospodyňky zcela jistě neodradí. Kynuté těsto je totiž vždy výzva, s náplněmi se dá různě experimentovat (nemusíte použít jen tvarohovou, ale také makovou, ořechovou, ovocnou) a výsledek vždy stojí za tu námahu. Navíc je to ideální recept na blížící se Velikonoce, kdy tyto malé koláčky můžete servírovat malým koledníčkům.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 1 malá Majolka
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 polévková lžíce droždí
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 2 žloutky na potření
  • tvarohová nádivka
  • marmeláda nebo žmolenka

 

Příprava těsta je stejná jako kdybychom dělali těsto na vánočku, jen do něj navíc přidáme majolku. Necháme v teple vykynout.

Hmotu rozdělíme na jednotlivé dílky, rozmáčkneme rukou na placky, které plníme tvarohovou nádivkou (recept na ni naleznete na konci článku) a zabalíme do kuličky.

Koláčky položíme na vymaštěný plech. Do středu každého vytlačíme jemně důlek a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Důlek naplníme marmeládou nebo povidly.

Nakonec posypeme žmolenkou (i na tuto naleznete postup níže) a pečeme asi 20-25 minut.

V receptu jsme se setkali s pojmy nádivka a žmolenka. Zkušené hospodyňky asi vědí a dál jim číst netřeba, pro ty, které v kuchyni teprve začínají, přinášíme postup, jak na to.

Tvarohová nádivka je oblíbená sladká náplň používaná v české kuchyni, vhodná do závinů, buchet i koláčů. Jak si jí připravit?

Potřebujeme:

  • 250 g tvarohu
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra z poloviny citronu
  • 1 žloutek (nebo menší vejce)
  • rozinky
  • 1 lžíce rumu (nemusí být)

V míse utřeme tvaroh se žloutkem, oběma cukry a strouhanou citronovou kůrou. Dobře promícháme a podle chuti dochutíme rumem. Na závěr přidáme rozinky.

 

Žmolenka, známá také jako drobenka nebo posypka, je oblíbená česká pečená posypka, která se často používá na koláče a buchty. Zde je základní recept:

Potřebujeme:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru (moučka nebo krupice)
  • 50 g másla
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru

 

V míse smíchejte mouku, cukr a vanilkový cukr. Přidejte máslo nakrájené na malé kousky.

Rukama nebo vidličkou zpracujte směs do drobenky. Měla by vypadat jako hrubý písek.

Pro různé varianty můžete přidat skořicový cukr, kokosovou moučku nebo ořechy.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.