Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Tučný čtvrtek je den, kdy je přejídání povoleno. Masopustní koblihy nesmí chybět!

Tučný čtvrtek je den, kdy je přejídání povoleno. Masopustní koblihy nesmí chybět!

8.2.2024 - AndreaP.

Tučný čtvrtek je tradiční svátek, který se slaví v období masopustu. Je to pohyblivý svátek, a letos připadl právě na dnešní den - 8.února. Zjednodušeně se dá říct, že je to den, kdy se lidé mohou přejídat mastným jídlem a pít pivo, než začne velikonoční půst. Je nutné nabrat sílu pro následující dlouhé postní období.  Mezi typická jídla tohoto dne patří zabijačkové speciality, pečený bůček, huspenina, škvarkové placky a samozřejmě nesmí chybět nadýchané koblihy. Krom dne plného jídla a hojnosti je tučný čtvrtek také den plný lidových zvyků, písní a říkadel, které mají zajistit zdraví, štěstí a plodnost po celý rok. Tak si dnešek užijte!

(fotografie: Pixabay)

Co se jídla týče, tak právě koblihy budou středem našeho zájmu. Masopustní kobliha je údajně jediným pokrmem, který se již v 1. století rozšířil po celé zemi coby neodmyslitelný a opravdový masopustní chod. Tomuto moučníku byla dříve přisuzována magická síla. Několik kousků z první upečené várky koblih se vždy uschovalo, usušilo a posléze rozdrtilo na prášek. Během roku se pak tento prášek přidával do krmiva nemocným zvířatům. Osobně upřednostňuji koblihy raději sníst, nežli sušit. Ovšem proti gustu žádný dišputát, že ano :)

(fotografie: Pixabay)

Masopustní koblihy

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 8 žloutků
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 0,3 l mléka
  • 42 g droždí
  • 3 lžíce rumu
  • sůl
  • marmeláda
  • olej

 

Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.

Mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky. Těsto důkladně propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu vykynout. Pak jej na vále vyválíme asi na 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka, lžičkou naneseme marmeládu, prázdným kolečkem přikryjeme, okraje stiskneme a přesahující těsto odkrojíme. Ještě chvíli necháme kynout.

Mezitím rozehřejeme větší vrstvu tuku, aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené koblihy pocukrujeme.

 

(fotografie: Pixabay)

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.