Tatarský biftek (hovorově tatarák) je jídlo ze syrového hovězího masa. Na tatarský biftek se nejčastěji používá pravá svíčková, ale použít můžeme i maso z ořechu, které je také velmi kvalitní, navíc je ale levnější a má svítivě červenou barvu, takže na talíří pak působí ještě více efektivně. Čerstvé maso se najemno naškrábe špičkou ostrého nože, případně namele. Podává se společně s nakrájenou cibulí, hořčicí, solí, pepřem a worcestrovou omáčkou. Dle chuti se často přidává sladká paprika, chilli, kečup a další koření. Vše se završí syrovým žloutkem. Všechny ingredience se smíchají a podávají se u nás nejčastěji na topince potřené česnekem.
(fotografie: Freepik)
Přesné složení tatarského bifteku se různí nejen dle země, ale také dle každého strávníka. V zahraničí se lze setkat s dalšími ochucovadly jako například s ančovičkami, kaparami, tabaskem, koňakem nebo nakládanými okurkami. Místo klasické české topinky se pak spíše setkáme s toastovaným světlým chlebem. V Belgii se tradičně k tatarskému bifteku podávají smažené bramborové hranolky.
Potřebujeme :
- hovězí zadní dle počtu osob
- cibule
- kečup (ostrý)
- worchestr
- hořčice
- žloutek
- pepř
- sůl
- Na topinky - olej nebo sádlo, česnek, chleba
Maso odblaníme a buď jemně naškrábeme nožem či umeleme najemno.
Dále nakrájíme najemno velkou cibuli, přidáme do mísy s masem, dáme žloutek, hořčici, sůl a pepř a nakonec přikápneme trochu worchestru. Směs dobře promícháme a podle chuti ještě přisolíme nebo okořeníme pepřem. Někdo ale preferuje, že se tyto suroviny podávají zvlášt na prkýnku jen s masem a každý si svůj tatarák namíchá až přímo při konzumaci na stole dle své chuti.
Topinky si připravíme tak, že nakrájený chleba na plátky dáváme do rozpáleného tuku a osmahneme po obou stranách dozlatova.
Hotovou nejlépe ještě horkou topinku osolíme a potřeme česnekem. Podáváme ihned.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.