Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Poctivá gulášová polévka. Původní recept starý sto let!

Poctivá gulášová polévka. Původní recept starý sto let!

5.1.2024 - AndreaP.

Pokud se alespoň sem tam mihnete v kuchyni a trochu se zajímáte o recepty a kuchařky (myšleno knihy!) jako takové, jistě vám bude známo jméno  Marie Janků-Sandtnerová, lidově "Sandtnerka". Byla česká učitelka, autorka kuchařských knih a propagátorka zdravé výživy. Do dnešního dne je její nejslavnější kuchařka Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů řazena mezi absolutní špičku kuchařských knih a jak už bylo zmíněno, je asi málokdo, kdo by tuto kuchařku neznal, nebo o ní alespoň někdy neslyšel. Jen za jejího života došlo k jednašedesáti vydáním této knihy, neb pokaždé byla ve velmi krátké době zcela vyprodaná. Když si vezmeme relativně krátký časový úsek, o kterém zde hovoříme, a sice léta 1924 - 1946, je počet vydání kuchařky neskutečný. A zdaleka nejsme u čísla konečného, neb k dalším vydáním docházelo i po její smrti.

Úplně první kapitola v její rozsáhlé knize pojednává o polévkách. A tak se u nich i my zastavme. Co o polévkách psala sama autorka? Text zcela ponechávám v původním znění, kdy si povšimněte, že i přes dávnou dobu, kdy byl psán, je v něm vidět jistá nadčasovost a neskutečný rozhled autorky.

"... Polévka je odvar z masa neb různých zelenin, hub a luštěnin, dále z ryb, želv, vajec, piva, vína neb z některých druhů ovoce. Při polévce rozeznává se základ, přídavky, závařky a vložky.

ZÁKLAD : tvoří druh polévky.

PŘÍDAVEK : maso, zelenina, luštěniny, brambory.

ZAVÁŘKA : nudle, krupice, knedlíčky, strouhání a pod.

VLOŽKA : svítek, ssedlina, kroupy dušené a duš. rýže.

Dobrá polévka má býti :

1. výživná, proto se má použíti látek nejvýživnějších.

2. lehce stravitelná, tudíž je nutno jí důkladně provařiti. Polévka nebude příliš mastná !

3. chutná, proto používejme k její přípravě nejlepších látek a přídavků..."

V kuchařské knize Marie Janků - Sandtnerové nalezneme velikou spoustu receptů na polévky, ať už masové, zeleninové, luštěninové a mnoho dalších, kdy pokračujeme také různými zavářkami a vložkami do polévek. A pro dnešek vybírám ...

(fotografie: Pixabay)

Gulášová polévka podle Marie Janků Sandtnerové :

  • 25 dkg masa hovězího
  • 10 dkg masa vepřového
  • sůl
  • 5 dkg másla
  • 3 dkg cibule
  • 5 dkg mouky
  • 8 dkg zeleniny
  • na špičku nože kmínu a tlučeného pepře
  • 25 dkg brambor
  • 2 rajská jablíčka nebo lžíce rajské zavařeniny

 

Hovězí maso a vepřové maso rychle opereme, nakrájíme na kostečky a osolíme. V kastrole na dobře rozpáleném másle si usmažíme do růžova drobně nakrájenou cibuli, do ní vložíme připravené maso, rajská jablíčka a chvíli dusíme. Po chvíli zaprášíme moukou, podusíme, aby mouka ztratila syrovou chuť, zamícháme, zalijeme polévkou ze zeleniny a maso udusíme do měkka. Pak je přidáme do ostatní polévky, do níž vložíme oloupané, na kostečky nakrájené syrové brambory, celý kmín a trochu tlučeného pepře. Polévku vaříme tak dlouho, až jsou brambory měkké.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz