Nestihli jste doposud upéct žádné vánoční cukroví, případně vás právě toto pečení titěrných kousků nebaví, ale přesto máte rádi sladké? Pak máme pro vás tento tip. Řadí se ke staré české klasice, recept pochází již z roku 1929 a kdo jej ve své kuchařce té doby publikoval? Byla to skvělá Marie Janků-Sandtnerová (8. prosince 1885 – 21. února 1946). Česká učitelka, autorka kuchařských příruček a propagátorka zdravé výživy. Její kuchařky se dočkaly mnoha vydání a jsou známy pod lidovým názvem „Sandtnerka“ i v dnešní době. Tento jednoduchý vánoční dort je skvělou ukázkou toho, jak již v té době byla pokrokovou kuchařkou.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme (dort o průměru 24 cm)
- 10 bílků
- 27 dkg cukru
- 6 dkg čokolády
- 27 dkg lískových oříšků
- citrónová kůra ze 1/4 citrónu
- na špičku nože vanilky nebo skořice
- 5 dkg mouky
- 5 dkg zavařeniny
Ušleháme čerstvé bílky na tuhý sníh. Přisypeme práškový cukr a vařečkou lehce přimícháme strouhanou čokoládu, mleté oříšky, strouhanou citrónovou kůru, tlučenou vanilku nebo skořici a mouku. Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou, naplníme těstem a pečeme velmi zvolna ve středně vytopené troubě 1 hodinu. Pečený dort jemně vyklopíme na síto nebo pomoučněné prkénko.
Druhý den tence potřeme dort meruňkovou zavařeninou a polijeme čokoládovou nebo kávovou polevou. Zdobíme půlkami loupaných mandlí.
- Kávová poleva
Třeme v míse 25 dkg prosátého cukru se 4-5 lžícemi silné černé vařící kávy do zhoustnutí.
(čerpáno z knihy Cukrovinky a pamlsky na vánoční stromeček i na vánoční stoleček)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.