Podzim převzal svou vládu v plné síle, teploty jdou dolů a dny se zkracují. I v tuto chvíli ale mnozí z nás máme na zahrádkách ještě zbytky dobroučké zeleniny. Víte co s ní, nebo už po celé sezóně došla inspirace a nemáte tušení, co ještě připravit? Rada je jednoduchá, zkuste si vyrobit výbornou domácí čalamádu, kterou určitě neodmítnou ani děti.
(fotografie: Pixabay)
Cuketová čalamáda:
- 2 kg cukety
- 6 větších rajčat
- 3 cibule
- 4 zelené papriky
- 5 stroužků česneku
- sůl, pepř
- chilli, kari
- čerstvé či sušené bylinky
- olivový olej
Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme dosklovata a přidáváme rajčata, papriky, česnek a koření. Vše pěkně zarestujeme. Cuketu nakrouháme klidně na celá kolečka, dáme do misky, vymačkáme z ní přebytečnou vodu, a poté vše pěkně vrstvíme do sklenic. Ve finále opatříme víčkem a na dvacet minut vložíme do hrnce s vroucí vodou a sterilujeme.
Houbová čalamáda
Na topinky, tousty i pod maso se bude skvěle hodit tato úžasná dobrota.
- 1,1/2 -2 kg hub
- 1 kg paprik
- 3/4 kg cibule
- 1 malý kečup
- 1 rajčat. protlak
- 20 dkg cukru
- 2 lžíce soli
- 1 lžička pepře
- 1/4 l octu
- 1/4 l oleje
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 5 hřebíčků
Houby, nejlépe pěkné pevné, nakrájíme a povaříme. Po 15 minutá slijeme do cedníku, propláchneme. V hrnci rozpálíme olej, do toho dáme zesklovatět cibulku a postupně přidáváme všechny ostatní ingredience, ve finále přidáme i houby, prohřejeme a cca po dese minutách sundáme z plotny. Směs plníme do sklenic a sterilujeme asi dvacet minut ve větším hrnci.
Rajčatová čalamáda:
- 1 díl rajčat (nedozrálých)
- 1 díl čerstvých paprik (masitých)
- 1 díl cibule
- 1 díl hlávkového zelí
Nálev:
- 4 litry vody
- 3/4 litru octa
- 300 g cukru
- 120 g soli
- 30 ks cukerinu (umělé sladidlo)
- 15 ks nového koření
- 15 ks pepře
- 5 ks hřebíčku
- 1 lžička hořčičného semínka
Nejprve smícháme všechny přísady na nálev, svaříme jej a necháme vše vzájemně louhovat. Poté krájíme zeleninu na drobnější kousky, smícháme, plníme do sklenic. Zaléváme nálevem, opatříme víčky a opět dvacet minut sterilujeme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.