Lidstvo se od nepaměti řídilo přírodními zákonitostmi. Ctilo cykly v přírodě, ze kterých pochází i řada pověr. Například sbírání bylin za úplňku byla věnována veliká pozornost. Následovalo období velkého odklonu od podobných pohanských zvyklostí, ale moderní člověk se opět k některým osvědčeným tradicím navrací. Dnes ve stejném postavení Měsíce tento zvyk používáme, když pokládáme specifické kameny do křišťálových džbánů s vodou a věříme v její ozdravnou sílu. Většina z nás, ale jde zlatou střední cestou a využívá takových metod našich předků, jako jsou půsty nebo alespoň se jim přibližujeme. Sami jsme se v poslední době přesvědčili, že mocnou chemii je dobré podpořit. A to například minimálně používáním takových surovin, které v danou dobu v dané zemi dozrávají nebo z ní pochází. Dále odlehčeným jídelníčkem v určitém období roku a zařazením některých potravin do něho, a to takových, které mají od nepaměti blahodárný vliv na náš organismus. Lidé dávali prvním jarním zeleným bylinám veliký význam. Jaro je všeobecně bráno jako zrození nového života.
foto / se svolením Mlékárny Valašské Meziříčí
Zdravé a detoxikační zelené smoothie
Pokud patříte mezi lidi, kteří potřebují nebo by rádi zařadili jarní detox, tak určitě musíte vyzkoušet tento recept na chutné, zdravé a detoxikační zelené smoothie.
Doba přípravy: maximálně 15-20 minut
Ingredience na 2 porce:
- 1 banán
- 2 čajové lžičky chia semínek
- 4 čajové lžičky ovesných vloček
- 1 Nízkotučné kefírové mléko z Valašska
- 2 hrsti špenátu
- 5-10 mandlí
- 5-10 kešu ořechů
Postup:
Všechny uvedené ingredience smícháme dohromady a dáme je do mixéru. Mixujeme zhruba půl minuty nebo dokud se nám všechna směs nesjednotí. Můžeme ozdobit nakrájeným banánem a posypat chia semínky. Jedná se o opravdu jednoduchý a zdravý recept, který zachutná všem.
Jarní palačinky s brynzou
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience na těsto:
- 500 ml Čerstvé mléko z Valašska
- 1 Bílý jogurt z Valašska bifido
- 100 g hladká špaldová mouka
- 150 g polohrubá mouka
- 2 vejce
- hrst baby špenátu
Ingredience na náplň:
- 1 Kysaná smetana z Valašska
- 2 lžíce Brynzy
Postup:
Mléko, jogurt, mouku a vajíčka smícháme dohromady a ušleháme v jemné těsto. Poté přidáme špenát a celou směs rozmixujeme v mixéru. Palačinky smažíme na troše másla. Dále v misce smícháme brynzu a kysanou smetanu (kdo má rád může přidat nasekanou petrželku nebo pažitku) a touto směsí poté potřeme palačinky a zarolujeme nebo poskládáme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.