Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Léty prověřená a téměř bezpracná klasika? Pečené vepřové koleno

Léty prověřená a téměř bezpracná klasika? Pečené vepřové koleno

16.1.2023 - AndreaP.

Tento recept asi nemusíme nikomu představovat. Je to klasika stará a léty prověřená. Pečené koleno je prostě nejlepší volba, která nás nikdy nenechá na holičkách. Navíc je to pokrm téměř bezpracný, takže jej zvládne úplně každý.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 1 větší vepřové koleno
  • 2 středně velké cibule
  • 1 celý česnek
  • kořenová zelenina na vývar
  • voda dle potřeby
  • sůl
  • kmín

Na potírání

  • uzená paprika
  • olej
  • česnek

 

Vepřové koleno omyjeme, dáme do hrnce, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, jednu oloupanou cibuli a oloupaný česnej, osolíme, zalijeme vroucí vodou a necháme takto koleno předvařit do měkka, což trvá zhruba hodinu.

Poté koleno vyjmeme a lehce osušíme. Nožem uděláme na kůži zářezy. Vložíme do pekáče, celé posypeme kmínem, přidáme čerstvou nakrájenou cibuli a lehce podlijeme vývarem, ve kterém jsme koleno vařili. Vložíme do rozehřáté trouby na teplotu cca 180 stupňů.

V průběhu pečení potíráme směsí, kterou jsme si připravili smícháním oleje, vývaru, uzené papriky a česneku, občas také podlijeme výpekem.

Upečeme dozlatova. Podáváme s chlebem a čerstvě nastrouhaným křenem a s hořčicí. A pochopitelně s pivem.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz