O tom, že je kapr nejmladší českou vánoční tradicí a také rady, jak si tohoto připravovaly naše babičky, pojednával předcházející článek. Ke kaprovi se tradičně připravuje bramborový salát. A tak dnes přinášíme tipy, jak si tento salát připravit.
(fotografie: Pixabay)
Tradiční bramborový salát /pro 4 osoby/
- 10 větších brambor, sůl, pepř, 5 středně velkých cibulí, ocet, olej, 1 malá Majolka
- Zálivka: 2 lžíce plnotučené hořčice, voda, ocet, sůl, cukr
Nakrájíme cibuli, uvaříme brambory ve slupce, ještě horké oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do salátové mísy vrstvíme postupně horké brambory, které posolíme, popepříme, pokapeme octem, olejem a drobně nasekanou cibulku. Potom vše zalijeme zálivkou, kterou jsme připravili z vody, octa, soli, cukru a hořčice. Zalitý salát již nemícháme. Až když vychladne, promísíme s Majolkou.
Bramborový salát jinak /pro 4 osoby/
- 10 větších brambor, sůl, pepř, sklenice směsi Moravanka, ocet, olej, 1 malá majonéza a 1 bílý menší jogurt /případně jen 1 větší bílý jogurt/
Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a nakrájíme na kostičky. Moravanku slijeme a šťávu uchováme. V salátové míse smícháme brambory, které posolíme, popepříme, pokapeme olejem s jogurtem s majonézou a slitou směs Moravanka. Přilijeme trošku šťávy z Moravanky, případně dosolíme, dopepříme nebo přidáme trošku octa. Necháme vychladit.
Bramborový salát s polníčkem /pro 4 osoby/
- 250 g brambor, 3 šalotky, 120 ml masového vývaru, 2-3 lžíce vinného octa, 150 g salátu polníčku, 3 vejce vařená natvrdo, 3 lžíce oleje, sůl, pepř
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce, prolijeme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na kostky. Šalotky oloupeme a najemno posekáme. Máslo rozehřejeme na pánvi a šalotky na něm zesklovatíme. Masový vývar ohřejeme s octem, zalijeme jím brambory a necháme 20 minut rozležet. Polníček přebereme, důkladně omyjeme a dáme okapat. Vejce oloupeme, rozpůlíme, žloutky odložíme stranou a bílky nakrájíme na tenké nudličky. Brambory zalijeme olejem, osolíme a opepříme. Vmícháme polníček a bílky. Žloutky rozmělníme a přes síto promačkáme na salát. Salát ihned podáváme.
Dále k tématu :
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.