Perník je velmi jednoduchý moučník, který je především rychlý na přípravu. Hodí se nejen ve dny všední, kdy potřebujete něco rychlého na chuť či jako pohoštění nenadálé návštěvy, ale také ve dny sváteční na slavnostně prostřený stůl. Pokud si dáte ještě trošku více práce a po upečení potřete vrstvou marmelády a přelijete čokoládovou polevu (podotýkáme ale, že nemusí být, jen tím jeho chuť ještě více pozvednete), případně následně dozdobíte kopečkem šlehačky, je úspěch zaručen.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 0,5 l teplého mléka
- 250 g másla
- 2 lžíce medu
- 1 vejce
- 0,5 kg polohrubé mouky
- 250 g cukru
- 1 vanilinový cukr
- 1 prášek do perníku (20g)
- sekané ořechy
V 0,5 l mléka rozpusťte 250 g másla a 2 lžíce medu. Po zchladnutí tekutiny na pokojovou teplotu rozmíchejte v mléce ještě 1 vejce a sekané ořechy.
Odděleně smíchejte 0,5 kg polohrubé mouky, 250 g cukru, 1 vanilinový cukr a 1 prášek do perníku a připravené mléko s přísadami.
V tukem vymazaném a vysypaném plechu pečte v předehřáté troubě (150-160 stupňů Celsia) 40-50 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.