Kdo by neznal boršč? Jedná se sytou a velmi hustou polévku z červené řepy, díky níž má také svou typickou barvu. Oblíbený je zejména v ukrajinské a ruské národní kuchyni, polévky podobné boršči se vaří ale také v Polsku či Bulharsku, přičemž každý ze zmiňovaných států si polévku dělá tradičně po svém. Zjednodušeně lze říct, že ingredience na boršč mohou obsahovat hovězí, vepřové, sádlo, řepu, zelí, mrkev, celer, cibuli, brambory, houby, protlak, petržel, pažitku, kopr, bobkový list, nové koření a černý pepř. A jistě i mnoho dalšího, tak trošku "co dům dá".
A my si dnes ukážeme jeho lehce zjednodušenou, tzv. chalupářskou verzi.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 200 g paprikové klobásy
- 100 g uzené slaniny
- 200 g brambor
- 100 g cibule
- 100 g rajčat
- 100 g červené řepy
- 100 g kysaného zelí
- 100 g kořenové zeleniny
- 150 g bílého jogurtu
- bobkový list
- nové koření
- sůl
Slaninu nakrájenou na kostičky osmahneme společně s cibulí. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, zeleninu, několik bobkových listů a nové koření. Zalijeme 2 litry vody, osolíme a uvaříme doměkka. Ochutíme, mírně osladíme a na talíři zahustíme lžící jogurtu. Podáváme s tmavým pečivem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.