Dnes je Popeleční středa, která začíná odpočítávat 40 dní do Velikonoc. Ty jsou pak spojeny s různými tradicemi, k té nejznámější pak patří velikonoční vejce. Vejce obecně představuje symbol zrodu nového života. Již několik století dozadu se vejce stalo nedílnou součástí velikonočních oslav ve všech křesťanských zemí. A právě na vejce jako taková se v tomto článku zaměříme. Co o nich víme?
Vejce mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin (obsahují všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné, a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin). Vejce dále obsahují tuky, vitamíny a minerální látky. Avšak obsahují i cholesterol, takže konzumace tří a více vajec denně prokazatelně zvyšuje riziko onemocnění. I zde, jako u všeho tudíž platí, všeho s mírou.
(fotografie: Pixabay)
Základní fakta o vejcích:
Slepičí (nejběžněji dostupné) vejce obsahuje 30% žloutku a 60% bílku. Dále obsahuje bílou a nebo hnědou skořápku a jeho průměrná hmostnost je asi 50 g. Zabarvení skořápky ale nijak nenaznačuje, zda jsou vejce horší či lepší, povědomí o tom, že bílá vejce jsou kvalitnější než hnědá je mýtus. Co je prokázáno, tak je skutečnost, že hnědá vejce jsou pevnější.
Vznik nepřeberného množství pokrmů, a to nejen evropské, ale rovněž světové kuchyně, a to včetně pekařských výrobků, je bez přítomnosti vajec téměř nemyslitelné.
(fotografie: Pixabay)
Žloutek je obrovským zdrojem vitamínu D. Ten je nezbytný pro tvorbu vápníku. Na druhou stranu je pak ale vydatným zdrojem cholesterelu, o kterém jsem psali hned v úvodu.
Bílek je pak charakteristický vysokým obsahem kvalitních živočišných bílkovin. Samotný bílek je pak výborný rovněž při redukční dietě.
(fotografie: Pixabay)
Jak vejce skladovat?
Vejce před uložením do spíže či chladničky neomýváme! Skladujeme při stabilní teplotě v rozmezí +5 až +18 stupňů na tmavém místě (kdo z vás pamatuje dobu babiček, které vejce ukládaly na půdě do žita?). Nejlépe se pak vajíčkům daří ve stojánku, a to vždy špičkou dolů! Je-li vejce skladováno opačně, rychleji se kazí.
Jak poznáme, zda je vejce čerstvé?
Jednoduše a ihned po vložení do osolené vody. Čerstvá vejce okamžitě klesnou ke dnu. Ta, která zůstanou plavat na povrchu, čerstvá nejsou.
(fotografie: Pixabay)
A jak je to s tím správným vařením vajec?
Vejce natvrdo vaříme zhruba 8-10 minut, ne déle! Při delším varu žloutek získává nepřirozenou nazelenalou barvu. Vejce na hniličko vaříme 4-5 minut. Vejce naměkko pak maximálně 3 minuty.
(fotografie: Pixabay)
A na závěr nesmí chybět také pár prima receptů :
Mexická vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 žluté papriky nasekané na kousky
- 1/2 červené papriky nasekané na kousky
- 1/2 zelené papriky nasekané na kousky
- 2 lžíce bílého vína
- 1 vejce
- 1/2 nasekané chilli papričky
Předehřejte pánev s olivovým olejem, přidejte papriky a smažte 6 minut. Přidejte víno a řádně promíchejte. Ve středu pánve udělejte místo a vyklepněte sem vejce. Posypte jej čerstvými chilli papričkami. Zakryjte pánev a vařte 3 minuty, dokud se vejce neuvaří. Opatrně přendejte vejce s paprikami na talíř a podávejte.
Květáková vejce
- 1 květák
- 250 g žampionů
- 80 g cibule
- 60 g rostlinného tuku
- 4 vejce
- sůl
- pepř
- drcený kmín
Květák uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Na rostlinném tuku zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme pokrájené žampiony, podusíme, přidáme nakrájený květák, sůl, kmín, pepř a zalijeme rozšlehanými vejci. Micháme, dokud se vejce nesrazí.
Vejce plněná hermelínem
- 4 vejce vařená natvrdo
- 1 Hermelín
- 40 ml sladké smetany
- 20 ml vodky nebo ginu
- sladká paprika
- kajenský pepř
Vejce oloupáme, po délce rozpůlíme a žloutky vyjmeme. Kůru z hermelínu odkrojíme a sýr se žloutky, lihovinou a smetanou rozmixujeme na konzistenci krému. Paprikou a kajenským pepřem ochutíme a plníme do půlek vajec.
(zdroj: Kuchařský fortelník Jaroslava Vašáka, redakce)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.