Dnešní den je navždy spojen s významným přerodovým objevem v oblasti medicíny. Objevem, který do dnešního dne zachránil statisíce životů, a za který byla udělena rovněž i Nobelova cena. Dnes je to totiž na den přesně sto let, co se objevil zázrak jménem inzulín. Přesně před sto lety byl tento lék aplikován prvnímu člověku vůbec, a to čtrnáctiletému chlapci, který byl už na pokraji smrti. Nemoc jménem cukrovka se tím stala léčitelnou a lidé, kteří jí onemocněli, už nebyli odsouzeni k smrti. A proto věnujme dnešní recept na bábovku všem diabetikům, protože jak se ví, i ti si můžou v klidu a s rozumem zamlsat.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme :
- 6 vajec
- 4 odměrky tekutého sladidla vhodného pro pečení (např. Kandisin)
- 1 dcl oleje
- 1 dcl (horké) vody
- 250 g polohrubé mouky
- 1 pudink (nejlépe dia)
- 1 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- 1/2 prášku do pečiva
- citronová kůra
Žloutky utřeme se sladidlem, přidáme po částech olej a horkou vodu. Směs šleháme do zhoustnutí.
Mouku smícháme s pudinkem, práškem do pečiva a spojíme s první směsí. Poté těsto zlehčíme hustým sněhem ušlehaným z bílků a citronové kůry. Z kakaa a rumu umícháme kašičku, kterou spojíme s částí těsta.
Do vymaštěné a moukou vysypané formy lijeme střídavě světlé a tmavé těsto (kakaové). Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.