Podzim je v plném proudu a brzy bude Halloween. Ten je spojen s vydlabáváním dýní. Jak jistě všichni víme, dýně je ale rovněž skvělá součást podzimních sychravých dnů a přípravy pokrmů. A nemusí se vždy jen jednat o typickou dýňovou polévku. Dnes si představíme recept, kdy právě ze zmíněné dýně si připravíme ideální přílohu k vepřovému nebo hovězímu masu.
(ilustrační foto: Pixabay)
Potřebujeme :
- 2 střední dýně Hokkaido (nebo jiné, ale počítejte s tím, že ostatní druhy budete muset oloupat)
- 1 litr plnotučného mléka
- 100 g másla
- 1 - 2 stroužky česneku (dle chuti)
- muškátový oříšek (dle chuti)
- hladká mouka na zahuštění
- sůl a pepř
Dýni rozkrojte na polovinu a zbavte ji semínek. V robotu ji nakrájejte na co nejtenčí plátky. Lépe se vám s dýní bude pracovat, když se vám podaří plátky mít zároveň co největší, aby se snadno kladly do pekáče.
Příprava bešamelu:
Rozpusťte si v rendlíku máslo a přidejte cca 100 gramů hladké mouky. Promíchejte a krátce ji orestujte. Ihned poté vlijte do hrnce mléko a míchejte, dokud směs nezhoustne do požadované kašovité konzistence. Přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř podle vaší chuti.
Pokud chcete mít bešamel s nádechem česneku, stroužek česneku na prkýnku dlaní silou rozdrťte a pokrájejte na drobno. Takto se z něj vyloučí mnohem více vonných silic. Česnek přidejte zároveň s mlékem.
Hlubší pekáč si vyložte pečicím papírem a poklaďte vrstvu dýňových plátků. Následuje vrstva bešamelu. Takto pokračujte, dokud nebudete mít pekáček plný. Nejsvrchnější vrstva ale musí být bešamel. Vložte do trouby a pečte na 140 stupňů, dokud nebude svrchní bešamel zbarven dozlatova.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.