Kdo z nás by neznal karbenátky. Jsou všemi oblíbené, rychle připravené a vhodné pro různou příležitost. Milují je děti i dospělí a velmi často jsou také vidět v baťůžcích jako součást svačiny při letním výletování. Dnešní recept vás ale možná překvapí. Bude svým způsobem, i když neplánovaně, ve vegetariánské verzi. Základem totiž budou fazole. Maso tentokráte úplně vynecháme, a jídelníček odlehčíme. Luštěniny jsou pro lidský organismus totiž velmi cenné.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
1.) česnekové máslo:
- 100 g másla
- 3 rozetřené stroužky česneku
- 1 lžíce sekané petrželky
2.) fazolové bochánky:
- 675 g červených fazolí v konzervě
- 150 g bílé strouhanky
- 25 g másla
- 1 nadrobno nasekaný pórek
- 1 nadrobno nasekaný řapík celeru
- 1 lžíce sekané petrželky
- 1 vejce
- sůl
- pepř
- olej
Česnekové máslo:
- Dejte máslo, česnek a petrželku do mísy a měchačkou utřete. Česnekové máslo dejte na list pečícího papíru, vytvarujte do doutníkového tvaru a stočte do papíru. Do upotřebení nechte schladit v lednici.
Mačkadlem na brambory rozmačkejte v míse červené fazole a vmíchejte do nich 75 g strouhanky, až se dokonale promísí.
Rozpusťte máslo v pánvi. Přidejte pórek a celer a smažte na mírném ohni za stálého míchání asi 3-4 minuty. Přidejte na pánev fazolovou směs a petrželku, dochuťte solí a pepřem, důkladně promíchejte. Sejměte pánev z ohně a odložte stranou, aby schladla.
Rozdělte fazolovou směs na 4 stejné porce a vytvarujte z nich šišky.
Rozkrojte česnekové máslo na 4 díly a vložte je doprostřed každého fazolového bochánku. Rukama zformujte fazolovou směs kolem česnekového másla tak, aby bylo dokonale obaleno, vzniknou vám krásné bochánkové karbanátky.
Obalte každý fazolový bochánek v rozšlehaném vejci a vyváletje ve zbylé strouhance.
Zahřejte na pánvi trochu oleje a smažte bochánky vždy 7-10 minut. Ihned podávejte.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.