Víte, že tavené sýry letos slaví 110 let?
Historie sýrů začala před tisícovkami let a dnes už nemůžeme dopátrat přesné okolnosti okamžiku, kdy někdo z našich předků zjistil, jak úžasně lze zpracovat mléko. Oproti tomu tavený sýr je vyloženým mladíkem – v letošním roce se dožívá přesně 110 let. Na začátku dvacátého století výrobci sýrů zkoušeli vymyslet způsob, jak zabezpečit sýrům delší trvanlivost tak, aby vydržely i lodní přepravu přes oceán. Po několika letech pokusů, mezi nimiž bylo například konzervování, přišla v roce 1911 švýcarská firma Gerber s novinkou: taveným sýrem, který dál nezrál. Použitím citrátové soli dosáhli výrobci měkké konzistence sýru, který se dal po vychlazení zabalit. Tento výrobní postup byl několik let švýcarským tajemstvím a až o šest let později přišli Američané na podobný způsob. Pak už nic nebránilo tomu, aby se tavený sýr a jeho výroba rychle rozšířily do dalších zemí. Nyní, po stodeseti letech, je tavený sýr velmi rozšířenou potravinou, oblíbenou jak pro velké množství příchutí (získaných přimícháním například hub, bylinek či koření), variabilitu konzumace a snadnou skladovatelnost. Oblíbený je na celém světě, i v Asii či v Jižní Americe, ačkoliv způsoby konzumace se liší. Některé země nemají ve zvyku sýr natírat na pečivo, ale přikusovat, někde je prodáván v kelímcích či vaničkách a lidé ho používají místo másla jako pomazánku. U nás jsou populární nejen „trojúhelníčky“ jako rychlá svačina vhodná pro svou trvanlivost i na cesty, ale také nejrůznější pomazánky, které si můžeme z taveného sýra jednoduše vyrobit. Ostatně podívejte se na naše tipy níže uvedené.
(fotografie: Pixabay)
Nespravedlivé odsouzení
Můžeme se setkat s názorem, že tavené sýry jsou výživově málo hodnotné a podřadnější typ sýru. Obavy jsou však zbytečně. Tavené sýry obsahují kvalitní mléčné bílkoviny a vápník. Je pravda, že nejsou vhodné například pro redukční dietu kvůli vyššímu obsahu tuku, ale to platí téměř pro všechny sýry s výjimkou čerstvých sýrů typu cottage či mozzarella. Tavící soli, jejichž přítomnost je taveným sýrům často vytýkána, se přirozeně vyskytují i v jiných potravinách a jsou zdravotně naprosto nezávadné, schválené pro použití v potravinách a prověřené mnohaletým testováním. Při nákupu bychom se měli orientovat nejen podle lákavosti obalu, ale pozorně si přečíst i údaje na etiketě. Pokud není na výrobku slovo „sýr“, ale například „výrobek sýrového typu“, znamená to, že obsahuje další přísady, například rostlinné tuky. Tento typ „nesýra“ můžeme poznat i podle nižší ceny, za kvalitní tavený sýr je nutné si trošku připlatit, ale jistě se to vyplatí. V prodejnách si můžete vybrat ze široké nabídky tavených sýrů, mnoha různých příchutí a v různých typech obalů.
A nyní ke slíbený tipům, aneb rychlé pomazánky a jak na ně?
(fotografie: Pixabay)
Tuňáková
Neochucený tavený sýr, dobře roztíratelný, smíchejte s tuňákem z konzervy ve vlastní šťávě či olivovém oleji. Pro ty, kdo mají rádi česnek, mohou špetku nastrouhat.
Avokádová
Do misky dejte tavený sýr (množství dle potřeby), do něho vydlabejte dobře uzrálé avokádo, špetku soli, špetku bílého drceného pepře a špetku dijonské hořčice. Vše vyšlehejte do jemného krému. Pomazánku můžete nejen mazat na krekry, chlebíčky či suchary ale i do ní namáčet nachos.
Sýrovo - vajíčková
Základem je opět tavený sýr, do kterého nastrouhejte 5 uvařených vajec, jeden plísňový sýr, 2 sterilované okurky a nahladko nakrájejte cibulku. Přidejte špetku soli, špetku bílého pepře a vynikající pomazánka je na světě.
Kaviárová
Opět velmi jednoduchá pomazánka, kterou potěšíte nečekanou návštěvu během pěti minut. Tavený sýr rozmíchejte s balením černého kaviárů a můžete servírovat skvělé jednohubky či chlebíčky, které lze ozdobit plátkem citronu, vařeného vajíčka či rajčete.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.