U této polévky platí zásadní pravidlo, a sice, kdy jindy jí uvařit, když ne teď? To správné období pro polévku, kterou znaly už naše babičky, je právě to, kdy kopřivy jsou mladé a jarní výhonky jsou plné síly a zdraví.
(foto: appetitemag.co.uk)
Potřebujeme:
- 200 g vršků mladých kopřiv
- 40 g hladké mouky
- 40 g másla
- 2 dl mléka nebo smetany
- 1 vejce
- 40 g cibule
- 1 rohlík
- stroužek česneku
- muškátový oříšek
- sůl
Oprané kopřivy krátce povaříme v osolené vodě. Na části másle zpěníme cibuli a rozetřený česnek, přisypeme mouku a osmahneme. Vše zalijeme vývarem z kopřiv, dobře rozmícháme, osolíme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a povaříme.
Potom přidáme drobně posekané kopřivy, polovinu mléka nebo smetany a necháme přejít varem.
Do hotové polévky vmícháme zbylé mléko či smetanu s rozšlehaným vejcem. Už nevaříme.
Žemli rozkrájíme na kostičky a osmažíme je na zbylém másle. Dáme do talířů a přelijeme polévkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.