Tofu pochází z Číny, kde se začalo vyrábět ve druhém století před naším letopočtem. V sedmém století se jeho znalost rozšířila i do Japonska. V obou těchto zemích, stejně tak jako ve Vietnamu, Koreji a Thajsku patří dodnes k tradičním jídlům. Naproti tomu v západních zemích bylo tofu takřka neznámé až do poloviny 20. století, kdy ale s rostoucím zájmem o vegetariánství a zdravou stravu se i zde začalo masivně rozšiřovat. Dnes lze tofu již běžně koupit v obchodech.
Tofu je ceněno především pro svou schopnost přejmout chuť ostatních použitých přísad. Díky vysokému obsahu bílkovin lze použít tofu jako náhražku masa. Základní rozdělení tofu je na "tvrdé tofu" - vzhledem připomíná sýr a dále na "měkké tofu" - připomínající pudink. Tvrdší varianta se většinou používá v jídlech, která mají mít tvar, například v tzv. „číně“, či jídlech připomínajících maso. Měkké tofu se používá v dezertech, polévkách, či omáčkách.
A my si dnes ukážeme recept na obalované tofu.
Potřebujeme
- 250 g tofu
- 1-2 lžíce celozrnné pšeničné mouky
- 2 malá vejce
- 2 lžíce medu
- 150 g loupaných sezamových semen
- 5 lžic sezamového oleje
- 100 g listového špenátu nebo polníčku
Osušené tofu nakrájíme na kostky 2x2 cm velké. Kostky obalíme v mouce, protáhneme rozšlehanými vejci, tekutým medem a nakonec je obalíme sezamovými semínky.
Opékáme po všech stranách na středně rozehřátém oleji dozlatova. Necháme okapat na kuchyňském papíru.
Omytý a osušený špenát nebo polníček upravíme na talíře a přidáme obalované tofu. Podáváme nejlépe se zázvorovou omáčkou.
(fotografie: Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.