V každé domácnosti se dělá trošku jiný guláš. Většinou jsou sice stejné počáteční suroviny, ale výsledek vždy trochu odlišný. Guláš prostě dělá kuchaře. A my si dnes ukážeme, jak se dá udělat guláš s černým pivem. To, že úplně nejlepší je guláš odleželý na druhý den, asi není třeba ani zmiňovat.
Potřebujeme:
- 1 kg hovězího masa (kližka, krk, zadní)
- 1 černé pivo
- 4 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 feferonka
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce sladké papriky
- patka staršího chleba
- olej
Nejprve si cibuli a česnek oloupeme a nahrubo nakrájíme. Na větší kostky si nakrájíme také očištěné umyté maso.
V kastrolu rozpálíme olej a necháme na něm zezlátnout nakrájenou cibuli a česnek.
Poté přidáme maso a orestujeme. Jakmile se „zatáhne“, osolíme ho, přidáme mletý pepř, majoránku a sladkou mletou papriku a pokrájenou feferonku (kdo má rád pikantní, může dát i dvě). Promícháme a asi po dvou minutách zalijeme asi 2/3 černého piva. Opět promícháme, kastrol přikryjeme, zmírníme a pomalu dusíme, guláš musí jen zvolna probublávat.
Občas zkontrolujeme a podle potřeby podlijeme zbývajícím pivem.
Když je maso skoro měkké, přidáme nastrouhaný chléb, promícháme a necháme dále dusit, až se drobečky chleba rozpustí a vznikne krásná hustá tmavá omáčka.
Podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo s čerstvým chlebem. Můžeme ozdobit kroužky cibule.
(foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.