Už naše prababičky věděly, že křen je zázrak a zimu si bez křenu, který zahřeje, posílí a odežene bacily, nedovedly vůbec představit. Má totiž velmi posilující účinek na naši obranyschopnost. Obsahuje dostatek důležitých živin a má antibiotickým účinkem. Křen dokáže v našem těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně a chřipce.V případě nemocí spojených s kašlem a rýmou nám ale křen prokáže ještě další skvělou službu. Jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest - jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Tento účinek pocítíme už při jeho krájení či strouhání, projevuje se typickým slzením, stejně jako u cibule.
Křen s medem
Křen najemno nastrouháme a 2 lžíce křenu smícháme se lžící medu.
Užívat bychom pak měli 3 x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme.
Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma", snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.
Jablečný křen
3 lžíce strouhaného křenu, 2 nastrouhaná jablka, šťáva z půlky citronu.
Vše promícháme a podáváme jako přílohu k vařenému masu.
Křenová šlehačka
250 ml smetany ke šlehání, 4 lžíce nastrouhaného křenu
Ušleháme tuhou šlehačku a lehce do ní vmícháme křen.
Podává se šunkou jako šunkové rolky nebo s tenkými plátky hovězího uzeného jazyka.
(foto: meghantelpner.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.