Kdo by neměl rád poctivé knedlíky z vařených brambor, naplněné k prasknutí, přelité osmaženou cibulkou a doplněné zelím či špenátem? Je to jídlo typické pro českou kuchyni, které velice připomíná i dobu našich babiček. Nynější situace, kdy mnoho z nás musí být doma na home office, stíhat svou práci i kolem pobíhající děti, kterým musíme suplovat nejen roli učitele, ale i další řadu různorodých profesí, je složitá. A protože čas jsou peníze, není žádnou ostudou si občas v kuchyni pomoci, jak to jen jde. Třeba směsí v podobě knedlíků v prášku, která nám práci značně urychlí.
Potřebujeme:
- 1 balení knedlíky bramborové v prášku
- 1 středně velkou bramboru
- 3–4 špekáčky
- 4 velké cibule
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 lžíce vinného octu
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžička soli
- 100 g sádla
Těsto na knedlíky připravíme podle návodu na sáčku. Navíc do něho ale ještě přidáme jednu nastrouhanou bramboru.
Z bramborového těsta vyválíme rovnoměrný váleček a rozdělíme jej na stejně velké dílky.
Špekáčky nakrájíme na malé kostičky.
Jednotlivé dílky rozválíme na placičky, případně je v dlaním rovnoměrně rozmačkáme, naplníme je kousky uzeniny a pečlivě zabalíme.
Naplněné knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody a pomalu vaříme, dokud se neodlepí od dna hrnce. Až vyplavou k povrchu, máme hotovo. Vybereme je děrovanou vařečkou.
Ihned servírujeme s cibulovým zelím.
To si připravíme tak, že cibule oloupeme, přepůlíme a nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky. V hrnci rozehřejeme sádlo a cibulku zlehka orestujeme. Přidáme kmín, sůl, cukr a ocet, přiklopíme pokličkou a podusíme.
(foto: pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.