Slavnostní den si žádá zajímavý (ale snadný) dezert. Dnes si proto společně připravíme starodávný recept pocházející z Rakouska, nazývaný jako císařský trhanec, v Německu se mu pak říká Kaiserschmaren, v některých rodinách je pak známý pod názvem šmorn. Je to lehká palačinka, rozdělena na kusy během smažení a obvykle posypána při servírování moučkovým cukrem. Jako příloha se používá jablečná nebo švestková omáčka nebo různé kompoty, včetně švestky, brusinky, jahody nebo jablka. Tradičně se císařský trhanec podává s ovocným kompotem vyrobeným ze švestek.
Potřebujeme:
- 4 vejce
- 60 g hladké mouky
- 1/2 l mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 50 g rozinek
- 500 g švestek
- 160 g moučkového cukru
- 1 hřebíček
- 1 tyčinka skořice
- 30 g másla
- špetka soli
- kousek citronové kůry
- moučkový cukr
Žloutky a mouku rozkvedlejte, zamíchejte mléko, sůl a vanilkový cukr, přidejte rozinky.
Švestky vypeckujte.
V hrnci svařte 100 g cukru se 4 lžícemi vody a kořením. Vmíchejte švestky a duste pod pokličkou 5 minut.
Z bílků ušlehejte sníh, pak přidejte 60 g cukru a ušlehejte do tuha. Opatrně vmíchejte těsto.
Máslo rozpusťte na velké pánvi za mírné teploty. Těsto nalijte na pánev a nechte z obou stran zhnědnout, potom je přikryjte a sundejte z plotny. Nechte dojít a pak vidličkami roztrhejte.
Trhanec servírujte se švestkami a cukrem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.