Pokrm, který pravděpodobně pochází ze Skotska na severu Velké Británie, a celkově se řadí mezi nejoblíbenější v britské kuchyni. Jedná se o mleté (případně jemně pokrájené) maso orestované se zeleninou a ve finále pak zapečené pod vrstvou z bramborové kaše. Ta pak slouží zároveň jako příloha a navíc díky ní zůstane maso během pečení nevysušené.
Potřebujeme:
- 200 g jehněčího masa
- 1 cibule
- 1/2 celeru
- 1 mrkev
- 250 g vařených brambor
- 100 g žampionů
- 100 g řapíkatého celeru
- 50 g čedaru
- 5 stroužků česneku
- worchester
- 50 g rajčatového protlaku
- sůl
- tymián
- řeřicha
- pepř
- olej
Jako první bod tohoto receptu si předpřipravíme brambory, a to tak, že je oloupané klasicky uvaříme v osolené vodě, poté zcedíme a rozšťoucháme. Zatím odložíme.
Dále si připravíme veškerou zeleninu, kterou omyjeme, případně očistíme a nakrájíme na jemné kostičky.
Na oleji osmahneme jehněčí maso, přidáme nakrájenou cibuli, celer, mrkev, žampiony, řapíkatý celer, česnek a promícháme. Dále přidáme rajčatový protlak a koření. Dusíme asi 20 minut, občas promícháme.
Směs vložíme do pekáčku, nahoru rozprostřeme ušťouchané brambory a vložíme do předeme vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 30 minut.
Poté posypeme strouhaným čedarem a ještě krátce zapečeme.
Další jehněčí recepty:
(foto: foodanddrink.scotsman.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.