Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Co na velikonoční stůl? Vyzkoušejte marinované jehněčí na tymiánu!

Co na velikonoční stůl? Vyzkoušejte marinované jehněčí na tymiánu!

28.3.2020 - AndreaP.

Jen velmi těžko byste na začátku jara hledali maso, které chutná lépe. Jeho sezóna právě začíná, a kdy jindy si tuto ne zrovna tradiční pochoutku připravit, když ne na Velikonoce? Ano, řeč je o jehněčím a my vám dnes přinášíme recept, jak si ho jednoduchou formou připravit. Velice hravě to zvládnete doma. Vůbec nic navíc nepříjde nazmar, protože hned v následujícím článku si ukážeme, jak odřezky masa upotřebit na polévku.

V odborných publikacích se dočtete, že "Jehněčí a kůzlečí maso je stejně kvalitní jako telecí, je jemné, hodí se i k rychlé úpravě". Jehněčí a skopové bylo součástí slavnostních tabulí už staročeské kuchyně. Poté v našich krajinách upadlo do zapomnění, ze kterého se pozvolna vymaňuje až nyní. Přitom je to maso nutričně velmi hodnotné, má velký podíl bílkovin, vysoký obsah vápníku, fosforu, železa, vitamínu B2 a dalších látek. Obsah tuků v jehněčím mase je ve srovnání s masem hovězím a vepřovým nesrovnatelně nižší. S velikonočními oslavami je jehněčí maso spjato nejen u nás. Jíst jehněčí totiž údajně znamená obětování Ježíše. Jeho nejrůznější varianty úprav proto najdete v kuchyních napříč celou Evropou (a možná i dále). Od plnění špenátem, zapékání s artyčoky, bramborami, kapustou až po pečení v bylinkách a na víně.

Teď už je ale čas na samotné steaky.

Potřebujeme:

  • 2 steaky z jehněčí kýty (celkem asi 500 g)
  • 1 červená cibule
  • kůra strouhaná z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 4 celé neoloupané stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžičky rybízové marmelády
  • 1 dcl vody
  • 25 ml vína Madeiry (použít můžete i Sherry nebo Portské)
  • 4 snítky tymiánu
  • olivový olej

Marináda:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 4 kuličky pepře
  • 6 snítek tymiánu
  • 1 stroužek česneku nakrájený na plátky

 

Steaky vykostěte, pokud je třeba a odřízněte tučné kraje - kosti a odřezky použijte na polévku, recept na jehněčí polévku zde najdete hned v následujícím receptu.

Vykostěné steaky omyjte a položte do kovové mísy s marinádou. Maso směsí pěkně obalte a nechejte přikryté přes noc marinovat.

Troubu předehřejte na 220 stupňů Celsia.

Na pekáč dejte snítky tymiánu, na měsíčky nakrájenou červenou cibuli, polovinu citronové kůry a celé stroužky česneku. Zalijte 4 lžičkami vody a na to vše položte jehněčí kýtu, tymián a česnek vyjmutý z marinády. Pokapte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte přiklopené péct na 20 minut.

Po 20 minutách podlijte vypečenou šťávou, stáhněte teplotu na 200 stupňů Celsia a pečte dalších 30 až 35 minut. Během pečení ještě několikrát přelijte vypečenou šťávou.

Upečenou kýtu přesuňte na předehřátý talíř nebo na alobal a pekáč postavte na hořák sporáku. Vmíchejte rybízovou marmeládu a nechte ji řádně rozpustit. Přilijte víno Madeira, vařte 30 sekund a přilijte vodu. Nechte mírně probublávat několik minut, dokud směs trochu nezhoustne. Osolte a opepřete.

Propasírujte přes síto, abyste získali hustou, vláčnou omáčku a podávejte s teplou jehněčí kýtou a bramborami vařenými půl na půl ve vodě a v mléce.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip