Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Jarní tabule: Jehněčí řízky ve smetaně

Jarní tabule: Jehněčí řízky ve smetaně

1.4.2020 - AndreaP.

Všude kolem nás je už cítit jaro. I když v noci ještě teploty padají pod bod mrazu, během dne už sluníčko ukazuje své sílící paprsky. Také Velikonoce jsou doslova za dveřmi. A jak se jaro jako takové promítne při našem vaření?

K jaru patří nejen bylinky, čerstvá jarní zelenina, ale také jehněčí maso, o čemž jsme se přesvědčili například v článku Co na velikonoční stůl? Vyzkoušejte marinované jehněčí na tymiánu! A jelikož jehněčí maso je téma, které v našich kuchyních není ještě tak zcela běžné a mnozí se jeho úpravy stále ještě obávají, připravili jsme pro vás pár receptů právě na toto téma.

Dnes si tedy společně připravíme jehněčí řízky. Počítat musíte s tím, že na přípravu tohoto receptu ale potřebujete dva dny, jeden den naložíte, až druhý den připravujete.


Potřebujeme:

  • 800 g jehněčího masa z vykostěné kýty
  • 200 g cibule
  • sůl
  • mletý pepř
  • sladká paprika
  • 50 g sádla
  • 50 g slaniny
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička kaparů
  • 2 lžičky hořčice
  • 1/8 l smetany

 

Omyté, odblaněné maso nakrájíme na plátky. Do kamenino­vé mísy dáme vrstvu nakrájené cibule, na ni položíme nakle­pané a opepřené řízky a navrch dáme opět cibuli. Zatížíme prkénkem a postavíme na den do chladničky.


V hrnci ro­zehřejeme sádlo a na kostičky nakrájenou slaninu. Osmah­neme v ní cibuli z odleželého masa, přidáme osolené a opa­prikované řízky a po obou stranách je zprudka opečeme. Pak přidáme šťávu z odleželého masa, přikryjeme a dusíme asi 1/2 hodiny.

Měkké řízky přendáme na horkou mísu, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou, osmahneme ji a povaříme. Do zahuštěné omáčky přidáme nasekané kapary, hořčici a zali­jeme kysanou smetanou. Omáčku povaříme a řízky v ní ještě prohřejeme.

Podáváme s vařenými brambory.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip