Vitamíny jsou v této době velice potřebné a zelí, jak už všichni víme, je vitamíny doslova nabité. Připravíme si z něj proto pokrm nadmíru zdravý a navíc výživný, a sice nákyp.
Potřebujeme:
- 700 g kyselého zelí
- 700 g vařených brambor
- 100 g prorostlé uzené slaniny
- 100 g libovolného měkkého salámu
- 2 celá vejce
- 2 dcl kysané smetany
- 100 g nastrouhaného tvrdého sýra
- sůl
- mletý černý pepř
Nejprve si připravíme základ pokrmu, kterým je zelí. Kyselé zelí scedíme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a lehce povaříme zhruba deset minut. Po uvaření scedíme a necháme vychladnout.
Při přípravě zelí si rovněž souběžně nachystáme brambory, které uvaříme ve slupce. Poté je oloupeme a nakrájíme na plátky.
Slaninu a salám nakrájíme, sýr nastrouháme. Do smetany rozklepneme vejce a společně promícháme.
Zapékací misku řádně vymažeme. Do ní naskládáme po vrstvách kyselé zelí, kousky slaniny, kolečka salámu a plátky brambor. Každou jednotlivou vrstvu osolíme, opepříme a posypeme strouhaným sýrem.
Smetanu smíchanou s vejci nalijeme na vrchní část nákypu.
Takto zaplněnou mísu vložíme do vyhřáté trouby a dáme zapéct.
Po zapečení nakrájíme na porce a posypeme petrželovou natí.
(foto: 12tomatoes.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.