V současné době čelí obchody obrovskému tlaku, neb podvědomí stále lidi nabádá k tomu, udělat si nějaké ty zásoby "na horší časy". Asi nemá smysl tady psát, že je to zbytečné, na toto téma už bylo řečeno dost, a pokud lidé budou kupovat v rozumné míře, tak jako po celý rok, potraviny nedojdou a bude jich dostatek.
Druhým pólem je pak zboží, po kterém se v posledních dnech velmi zvýšila poptávka. Další skupinou jsou pak totiž lidé, kteří naopak do obchodů z pochopitelných důvodů teď tak často nechodí a doma se snaží udělat vše svépomocí, a to včetně pečiva. A na to je potřeba droždí. A to, jak je patrné v posledních dnech, se v mnoha obchodech opravdu vyprodalo.
Není ale nutno zoufat, i toto si můžeme připravit doma? Jak? Tady je postup ...
Potřebujeme:
- 500 g brambor
- 60 g cukru
- 2 lžíce piva (nepasterizovaného)
- voda
Celé brambory ve slupce uvařte do měkka. Poté vodu slijte, brambory oloupejte, prolisujte a postupně přidejte takové množství vody, aby vznikla hustá kašovitá hmota.
V dalším kroku cukr rozpusťte v malém množství vody, a tento cukrový sirup zamíchejte do kašovité hmoty z brambor.
Směs nechte kynout na teplém místě. Během toho do ní přimíchejte dvě lžíce piva, promíchteje a nechte kynout dalších 24 hodin.
Droždí je hotovo, můžete péct :-)
Edit textu na základě komentářů: Tohoto droždí je pochopitelně třeba více než klasického, a to zhruba v poměru jedna ku jedné s moukou. Toto množství vystačí tedy na přibližně půl kila mouky.
(foto:istock.cz)
Vaše názory
Asi jste to špatně opsala z jiného webu, AndreoP! V tomhle do 24 hodin vlastní kmen kvasnic nevypěstujete. Takže do toho musíte vrazit alespoň kousíček těch skutečných kvasnic, třeba od sousedů.Pak se začnou množit! Jiná možnost je nechat zkvasit chleba v cukrové vodě, ale to je úplně jiná písnička....
Našel jsem na netu desítky receptů na náhražku kvasnic.Všechny jsou stejné.Nevím z jakého originálu návod pochází,ale zajímalo by mě zda autorka tohoto receptu z výše uvedených "kvasnic" něco upekla nebo udělala.Zkoušel jsem dát 1 lžícíci výše uvedeného "letkvaru "do těsta na kynuté knedlíky,ale nakynutí těsta jsem se po dvou hodinách nedočkal.Dnes je zvykem všechno opsat a zveřejnit bez vyzkoušení.Ptám se autorky - jaké množství uvedené náhražky se má dát např.na půl kila mouky.Nebo se má dát "maglajs" z půl kila brambor do půl kila mouky.
Není pivo jako pivo. Do tohoto recepisu je zapotřebí "živé", nepasterizované pivo - tam jsou kvasnice které by mohly nastartovat množení.
Já mám vyzkoušeno a dělala jsem z toho bramborového kvásku cibulový chleba :-) Jen postup je trošku je popsán špatně. Podle videonávodu a moderátorky je potřeba 5-6 brambor (dávala jsem střední,ne moc velké ) z tohohle množství to má být na pul kila mouky a je potřeba ten kvásek trošku naředit s vodou aby se s moukou lépe pracovalo. Co mám recept na chleba,a dělám ten svůj ověřený chleba jen teď s tím rozdílem,že jsem zkoušela tohle bramborové droždí poprvé,jelikož u nás je droždí v poslední době nedostatkové zboží a v zásobě nemám .... tak tam jdou 3 hrnky mouky ..... a můžu říct,že se povedl a chutná taky dobře. :-)
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.