Bramborová kaše neboli bramborové pyré je příloha z vařených brambor. Její příprava je notoricky známá, oloupané brambory se uvaří, voda se scedí, a pak se rozšťouchají nebo rozmixují. Při tomto se do nich postupně přimíchává mléko, sůl a máslo a v řadě receptů pak i smetana. Od šťouchaných brambor se liší tím, že je jemnější (důkladněji rozšťouchaná).
Tuto klasiku českých kuchyní si ale můžeme také různě vylepšit. A my vám tentokráte přinášíme rovnou 6 netradičních tipů na úprava bramborové kaše.
1.) S olivami:
Asi 75 g zelených oliv plněných papričkou nakrájíme na kousky nebo na kolečka a vmícháme do hotové bramborové kaše.
2.) S červenou cibulí:
Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Krátce osmahneme na rozehřátém oleji nebo je zalijeme horkým olejem a necháme asi 10 minut marinovat. Pak cibulku zamícháme do kaše.
3.) S kaviárem a křenem:
Do hladké kaše opatrně přimícháme 1 lžíci červeného kaviáru, 1 lžíci strouhaného křenu ( může být i nakládaný ) a podle chuti najemno posekaný kopr.
4.) S citronem a limetkou:
V horké vodě důkladně omyjeme jeden menší citrou a jednu limetku. U obou plodů najemno nastrouháme asi polovinu kůry a zamícháme do kaše. Nakonec ji dochutíme mletým bílým nebo barevným pepřem.
5.) S pestem a bylinkami:
Asi 60 g piniových jader orestujeme na suché pánvi. Spolu se 2 lžícemi pesta (pesto je pasta z bazalky, česneku, piniových oříšků, olivového oleje a sýru, obvykle parmazánu) je zamícháme do kaše. Kaši ozdobíme bylinkami.
6.) S chilli a česnekem:
Jeden stroužek česneku prolisujeme. Chilli papričku podélně nařízneme a odstraníme semínka, dužinu nadrobno nakrájíme. Obojí podusíme. Asi 75 g pikantní rajčatové papriky (ze sklenice) rozmixujeme a společně s česnekem a chilli zamícháme do kaše.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.