Vánoce jsou tady a vy pořád nevíte co na Štědrý večer nachystáte na sváteční tabuli? Kapr se salátem jsou nuda a rybí polévku přímo nenávidíte? Nebojte se a nemějte výčitky, pusťte se do moderní kuchyně, která poskytuje nepřeberné množství variant a dobrot, které se hodí také na sváteční stůl. Pojďme se do nich pustit společně, půjde nám to lépe.
Předkrm: Kuřecí roládička
Předkrm: Kuřecí roládička
• 1 vykoštěné kuře
• 50 g másla
• potravinářský motouz
Nádivka:
• 6 ks toustového chleba
• 150 ml polotučného mléka
• 3 vejce (bílek zvlášť – použijete na sníh)
• 150 g másla
• sůl a pepř
• petržel
• plocho listá petržel
• čerstvý rozmarýn
• čerstvý tymián
• muškátový oříšek
Vytvořte si nádivku s vyšlehaného bílku, do kterého dáte v mléce namočené toasťák, máslo, pepř, sůl, bylinky a koření. Vše poté naneste do kuřete a zarolujte. Roládičku poté pořádně svažte motouzkem – nebarveným. Pečte cca hodinu na 180 stupňů. Nechte vychladnout, krájejte kolečka a podávejte jen tak třeba s rajčátky.
Polévka – luxusní hrachovka
• 150 ml polotučného mléka
• 3 vejce (bílek zvlášť – použijete na sníh)
• 150 g másla
• sůl a pepř
• petržel
• plocho listá petržel
• čerstvý rozmarýn
• čerstvý tymián
• muškátový oříšek
Vytvořte si nádivku s vyšlehaného bílku, do kterého dáte v mléce namočené toasťák, máslo, pepř, sůl, bylinky a koření. Vše poté naneste do kuřete a zarolujte. Roládičku poté pořádně svažte motouzkem – nebarveným. Pečte cca hodinu na 180 stupňů. Nechte vychladnout, krájejte kolečka a podávejte jen tak třeba s rajčátky.
Polévka – luxusní hrachovka
• 2 plechovky sterilovaného krásku
• ½ litru vody
• plátky slaniny
• sůl
• pepř
•olivový olej
• smetana
Hrášek rozmixujte, přidejte vodu, sůl, pepř, zalijte smetanou a povařte. Při podávání dejte na vrch plátek nebo dva opečené slaniny a zakápněte olivovým olejem. Bude to neskutečná dobrota!
Hlavní chod – Konfitované kachní stehno
• 4–6 stehen kachny
• sterilované červené zelí – 150 g na osobu, nebo 1 hlávka červeného zelí
• 1l jablečného džusu
• 1 velká cibule
• 1 jablko
• kousek zázvoru
• 200 g třtinového cukru
• med
• kmín
Do hrnce dejte a přidejte čerstvý tymián, rozmarýn a česnek. Stehna vložte do směsi, musejí být ponořená v sádle. Dále je šupněte do trouby a pečte 10 – 12 hodin na 80 stupňů.
Zelí dejte do hrnce na cibulku, kterou jste zpěnili na sádle. Přidejte jablko, zázvor a cukr, med a kmín. Vše podle chuti. Nechce dusit.
K tomu všemu podávejte toastík nebo bramborový knedlíček.
Napsala Zuzana Zelenková
Zdroj foto: www.tripadvisor.com,
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.