Kapr na černo je bezesporu jedno z nejtradičnějších jídel našich předků v době vánočních svátků. V současné době už se moc nepřipravuje, což je bezpochyby škoda, jelikož se jedná o dietní pokrm s velice překvapivou chutí. Svůj název dostal podle omáčky zkaramelizované cukrem. Prostě kapr na černo je česká klasika a je nutné si jí připomenout.
Potřebujeme :
- 5 porcí kapra
- 250 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 5 lžic oleje
- 1 bobkový list
- 5 zrnek pepře
- 5 zrnek nového koření
- 2 hřebíčky
- 1/2 lžičky skořice
- 2 dl červeného vína
- 2 lžíce rozinek
- 2-3 lžíce strouhaného perníku
- 1 lžíce rybízové marmelády
- hrst sekaných mandlí
- sůl
- cukr
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, očistěnou kořenovou zeleninu nastrouháme. Kapra propláchneme, osušíme a osolíme. Olej rozehřejeme, osmahneme na něm cibuli a kořenovou zeleninu, přilijeme 3/4 l vody, osolíme, přidáme všechno koření a vaříme 15 minut. Poté vložíme připravené porce kapra a vaříme mírným varem dalších 15 minut. Měkké rybí maso opatrně vyjmeme a uložíme do tepla.
Vývar se zeleninou a kořením procedíme, zeleninu propasírujeme a promícháme s vývarem, nebo koření vyjmeme a vývar se zeleninou umixujeme. Získanou směs zalijeme vínem, přidáme rozinky, marmeládu, nasekané spařené mandle, strouhaný perník a podle chuti trochu cukru. Krátce vše povaříme, aby se perník rozvařil a omáčku dostatečně zahustil. Rybu s omáčkou podáváme s houskovým knedlíkem či s bramborem.
(fotografie : gurmanka)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.