Jedním slovem lahoda. Todle prostě stojí za to vyzkoušet. Plněné palačinky potěší oko (a nejen to) snad každého.
Těsto dle základního rozpisu /vystačí na palačinky pro 2 osoby/:
- 1/8 l vody
- 1/8 l mléka
- 1 vejce
- 125 g hladké mouky
- špetka soli
Náplň na 1 palačinku:
- 2 hrsti vlašských ořechů + pár kousků na ozdobu
- 3 lžíce Créme frâiche
- kůra strouhaná z 1/4 chemicky neošetřeného citronu
- 1 lžička třtinového cukru
- 6 kuliček bílých hroznů
Palačinky připravíme klasickým způsobem, to znamená všechny suroviny řádně promícháme a prošleháme, těsto chvíli necháme odstát, a poté smažíme na pánvi tenké palačinky.
Pro náplň - Všechny ořechy nožem na prkýnku nahrubo nasekáme. Créme frâiche šlehačem vyšleháme, přidáme 2 hrsti sekaných ořechů, strouhanou citronovou kůru (trošku si necháme na ozdobu) a třtinový cukr. Promícháme. Kuličky hroznů rozpůlíme.
Na palačinku navrstvíme náplň, přidáme půlky hroznů (pár si necháme na ozdobu) a palačinku zabalíme. Položíme na talíř a posypeme sekanými ořechy, trochou citronové kůry a ozdobíme hrozny.
Z uvedeného základního těsta vyrobíte až 6 palačinek, množství potřebných surovin na náplň tedy vynásobte šesti.
Créme frâiche připravíte smícháním 1/2 hrnku kyselého mléka (kyšky) a 1/2 hrnku šlehačky. Směs necháte v čisté sklenici na teplém místě 24-36 hodin houstnout. Potom přemístěte do lednice a spotřebujte do týdne. Créme frâiche se dá našlehat.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
TIP: Palačinková pánev Expertise (C6203852) značky Tefal o průměru 25 cm s indikátorem teploty THERMO-SPOT® spolu s 6vrstvým nepřilnavým povrchem TITANIUM EXCELLENCE zaručí dokonalou texturu i chuť připravovaných pokrmů. Své palačinky tak můžete připravovat třeba i bez přidání tuku. Pánev je vhodná pro všechny typy ohřevu, včetně indukce. Doporučená cena pánve Tefal Expertise vyrobené ve Francii je 989 korun.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.