Princ Charles si rád pochutná na pórkovém koláči se zeleným salátem, nepohrdne ani malými krevetovými miskami a v Praze mu chutnala svíčková s brusinkovou omáčkou a tradiční svatební koláčky. Brad Pitt má oblíbený čekankový salát, Elizabeth Taylor doporučuje horké kuře a Alfred Hitchcock si s chutí dával Quiche Lorraine.
Uvařte si i Vy podle receptů známých osobností.
Horké kuře Elizabeth Taylor
- 2 lžičky kari, 1 lžička mletého římského kmínu, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky kurkumy, 1/2 rozdrceného stroužku česneku, 1 nasekaná cibule, 1 lžička nastrouhaného kořene zázvoru, 1 kuře rozporcované a zbavené kůže
Smíchejte kari, kmín, mletý zázvor, kurkumu, česnek, cibuli a strouhaný zázvor. Kuřecí kousky obalte směsí koření a nechte v lednici vychladit alespoň 2 hodiny. Kuře grilujte v troubě asi 30 minut. Dávka vystačí pro 4 až 5 osob.
Čekankový salát - jak si jej dává Brad Pitt
- 2 lžíce a 2 lžičky cukru, 4 lžičky másla, 2 lžíce pekanových ořechů, 1 lžička citronové šťávy, 2 snítky rozmarýnu, 1 hruška zbavená jádra a nakrájená na malé kostičky, 4 lžičky vinného octa, 1/2 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky olivového oleje, 2 šálky směsi nasekané listové zeleniny (hlávkový salát, polníček, štěrbák, čínské zelí nebo špenát), 4 lžíce sýra Fourme d´Ambert (Nivy, nebo jiného sýra s modrou plísní), 2 malé čekankové puky, sůl, pepř
V malé pánvi rozehřejte 1 lžičku vody a 2 lžičky cukru. Bez míchání nechte cukr rozpustit a zezlátnout - asi 3 minuty. Pánev sejměte z ohně, vmíchejte 2 lžičky másla a pekanové ořechy. Dejte do omáčníku (malé misky) a nechejte vychladnout. Pak vyjměte pekanové ořechy. Opět v malé pánvičce zahřejte citronovou šťávu se zbývajícím cukrem a máslem. Přidejte rozmarýn a hrušku, duste 2 minuty a poté rozmarýn vyjměte. Hruškovou směs dejte do mixéru, přidejte 2 lžíce a 2 lžičky vody, ocet a hořčici. Mixujte dohladka. Pomalu do zhoustnutí přidávejte olej. Osolte a opepřete. V míse smíchejte pekanové ořechy, listovou zeleninu, sýr a právě vyrobený dresink. Na talíř dejte čekanku, na ni navršte směs ořechů, salátu, sýra a dresinku a podávejte. Vystačí pro 2 osoby, přípravou strávíte 20 minut.
Quiche Lorraine Alfred Hitchcocka
- 1 lístkové těsto
- Náplň: 2 asi centimetr tlusté plátky šunky, rozkrájené na kostičky a osmahnuté na troše oleje, 2 cibule nakrájené na kostičky a osmahnuté na másle, 4 vejce, trocha kajenského pepře, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 2 šálky horkého mléka
Lístkovým těstem vyložte formu (kulatou či hranatou). Posypte osmahnutou šunkou a osmahnutou cibulkou. Na pánev rozklepněte vejce, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Přilijte horké mléko a stále míchejte až směs začne houstnout. Tuto směs nalijte na koláč a pečte v troubě 30 minut při 190 stupních Celsia, až povrch koláče zezlátne. Podávejte horké.
Che-Cha Alana Aldy
- Pro 2 osoby potřebujete: 14 kousků malých cherry rajčátek nebo 1 plechovka rajčat, 2 hrsti čerstvých bazalkových lístků nasekaných na kousky, 1 rozdrcený stroužek česneku, 150 g nízkotučné mozzarelly, 1 lžíce olivového oleje, 300 g těstovin fusilli nebo které těstoviny máte rádi
Malý hrnec naplňte vodou, aby pokryla rajčata. Přiveďte k varu, vhoďte rajčata a po 10 minutách je vyndejte. Pak je smíchejte s bazalkou, česnekem, na kousky roztrhanou mozzarellou a olivovým olejem. V míse pod pokličkou nechte odpočívat alespoň 3 hodiny v lednici. Můžete nechat i přes noc. Potom uvařte fusilli podle návodu na sáčku, nechejte je okapat a do horkých těstovin přidejte omáčku. Dobře promíchejte a ihned podávejte.
Ztracené slívy Jacqueline Kennedy Onassis
Tento lahodný recept pochází z kuchařky nazvané Vaření pro dámu: Recepty a vzpomínky z domu Jacqueline Kennedy Onassis , v originále Cooking For Madam: Recipes and Reminiscences from the Home of Jacqueline Kennedy Onassis a podávat jej můžete jako doplněk k hlavnímu chodu nebo jako dezert.
- Pro 4 osoby potřebujete: 1 šálek cukru, 2 šálky vody, 2 pomeranče, 680 g červené slívy nebo švestek
Ve velké pánvi, která pojme všechny slívy, nebo v hrnci, vmíchejte do 2 šálku vody cukr a přiveďte k varu. Zmírněte plamen, přidejte kůru z pomerančů a vařte 5 minut. Rozdělte každou slívu napůl a vložte do připraveného sirupu. Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni dalších 5 minut. Nechte slívy v sirupu vychladnout a podávejte při pokojové teplotě nebo mrazené. Přípravou strávíte pouhých 20 minut.
A nakonec něco, co by chutnalo jedné slavné kreslené postavičce. Kdo by neznal kocoura Garfielda a jeho věčně aktuální lasagne...
Garfieldovy lasagne
- 2 šálky ricotty, 1/2 šálku strouhaného parmezánu, 1 vejce, 1/4 šálku nesekaných bazalkových lístků, 230 g lasagní, 230 g strouhané mozzarelly, sůl a peř
- Omáčka: smíchejte 1 a 3/4 šálku drcených rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce oregana, 1/2 šálku nasekané zeleniny (celer, špenát, cibule nebo houby)
Smíchejte ricottu, parmezán, vejce a bazalku. Osolte a opepřete. Troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia. Varnou misku o velikosti 20x30cm vytřete olejem a vyskládejte plátky lasagní tak, aby se nepřekrývaly. Lasagne posypte polovinou parmezánu, naneste omáčku a na ni mozzarellu. Znovu položte lasagne a vrstvy opakujte. Poslední vrstvu tvoří trocha omáčky. Pečte asi 20 minut. Po dopečení nechte asi 10 minut vychladnout a podávejte.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.