Ať už se vám doma nahromadí jakékoliv množství vajec vařených natvrdo, není třeba zoufat, přemýšlet co s nimi a nakonec je balit rodinným příslušníkům celý týden ke svačině. Existuje řada receptů, které přímo vybízí k uplatnění vajec natvrdo vařených. O většině z nich nemáme ani tušení, vhod však příjdou minimálně jednou za rok, právě na Velikonoce. Nevíte si rady s vejci natvrdo? Inspirujte se našimi recepty...Zpracovat už vařená vajíčka můžete jako předkrm nebo jako hlavní chod, hodí se však i do salátů a pomazánek.
Jednoduché a rafinované jsou
Okurky plněné vejci a ředkvičkami
- 2 velké okurky salátovky
- 2 vejce natvrdo
- 2 svazky ředkviček
- 4 lžíce kysané smetany
- 1 lžíce sekaného kopru
- 1 hlávka salátu
- sůl
Čerstvé okurky oloupeme, pokrájíme na kusy dlouhé 5-6 cm a opatrně vybereme vnitřek. Postavíme je na mísu jako hrnečky. Vejce oloupeme a usekáme. Ředkvičky opláchneme, několik jich necháme na ozdobu a ostatní nastrouháme nahrubo. Vejce, ředkvičky, smetanu a kopr smícháme a osolíme. Okurky naplníme, položíme na listy salátu a ozdobíme kolečky ředkviček a snítkou petrželky.
Vejce plněná
- 4 vejce natvrdo
- 40 g másla
- 4 malé sardinky
- 1 sterilovaná okurka
- pepř
- sůl
- citronová šťáva
- sterilovaná kapie
- chléb
Z oloupaných, opláchnutých, osušených vajec seřízneme obě špičky, žloutky vyjmeme lžičkou a prolisujeme současně se sardinkami. Změklé máslo utřeme se solí do pěny, vmícháme žloutky, sardinky, pepř a citronovou šťávu a větší částí naplníme bílky. Z tenkých krajíčků chleba vypícháme 4 kolečka, potřeme je zbylou pěnou, postavíme na ně vejce a vše ozdobíme plátky okurky a kapií.
Vaječné kari z jihu
- 6 vajec natvrdo
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 feferonky
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička koření kari
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 4 lžíce strouhaného kokosu
- 1/4 l mléka
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 6 lžic másla
- šťáva ze 2 citronů
- sůl
Na másle osmažíme nakrájenou cibuli a utřený česnek. Přidáme zázvor a nasekané feferonky, poté mouku a osolíme. Vlijeme mléko a rozvařený kokos. Dusíme na mírném ohni asi 1/4 hodiny. Pak vložíme podélně rozpůlená oloupaná vejce, ochutíme citronovou šťávou a ještě chvíli dusíme.
Vaječné ragú s ředkvičkami
- 8 vajec natvrdo
- 2 střední cibule
- 2 svazečky ředkviček
- 2 svazečky pažitky
- 4 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 800 ml zeleninového vývaru
- 250 g šlehačky
- sůl
- kuličky pepře
- hrst výhonků řeřichy
Oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky. Očištěné a omyté ředkvičky nakrájíme na dílky. Opláchneme pažitku, osušíme a pokrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme tuk a v něm osmahneme cibulku. Zasypeme moukou a uděláme jíšku. Rozředíme zeleninovým vývarem a šlehačkou a za míchání přivedeme dovaru. Oloupaná vejce rozkrojíme na 6 dílků. Vložíme do teplé omáčky a s ředkvičkami a pažitkou prohřejeme. Nakonec osolíme, opepříme a posypeme řeřichou.
Toužíte-li po troše exotiky, udělejte mexické
Empanadas
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 200 g rostlinného tuku
- 2 vejce
- 2-3 lžíce chladné vody
- sůl
Náplň:
- 250 g mletého masa
- 2 jemně nasekané cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2 zelené papriky
- 2 lžíce oleje
- 2 vejce natvrdo
- 1 lžíce rozinek nebo nasekaných oliv
- 1/4 lžičky mletého koriandru
- 1 lžíce petrželky
- sůl
- pepř
- bazalka
- oregano
- chilli
Mouku prosejeme na vál, promícháme s kypřícím práškem a solí, do důlku přidáme chladný, na kousky nakrájený tuk, vejce, případně i trochu vody, těsto rychle prohněteme dohladka a dáme na 1 hodinu do chladničky ztuhnout. Mezitím na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme mleté maso, nasekané papriky, koření, olivy nebo spařené rozinky a podusíme. Pak přidáme nakrájenou petrželku, ještě krátce podusíme a dáme vychladnout. Pak zamícháme nakrájená vařená vejce. Vychlazené těsto vyválíme na plát o tloušťce 2 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru cca 10 cm. Naplníme je nádivkou, přeložíme okraje a pevně je přitiskneme prsty. Pak je pečeme buď v troubě na tukem vymazaném plechu nebo smažíme v tuku. Podáváme pokapané kečupem, posypané balkánským sýrem.
Pomazánky a saláty
Nic nezkazíte
Vaječnou pomazánkou
- 6 vajec
- sůl
- pepř
- majonéza
- tatarka
- hořčice
Uvařená vejce nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarku a hořčici. Rozmixujeme šlehačem a necháme vychladit.
Jarní vaječný salát
- 8 vajec natvrdo
- 300 g rajčat
- 15 ředkviček
- 120 g cibule
- 1 lžička kaparů
- 250 g kysané smetany
- 1 lžíce francouzské hořčice
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžička cukru
- mletý pepř
- sůl
- sekaná pažitka
Vejce natvrdo a rajčata nakrájíme na osminky, ředkvičky na čtvrtky a vše střídavě rozložíme po talíři, posypeme kolečky cibule, kapary, pepřem, přelijeme zálivkou z kysané smetany, hořčice, octa, cukru a posypeme sekanou pažitkou.
Jedno vejce patří i do
Fialkového Amálčina salátu
- 1 větší hlávka salátu
- 2 lžíce spařených rozinek
- 1 miska kvítků fialky vonné i s mladými nasekanými lístky
- 1 malý pomeranč
- citrónová šťáva
- sůl
- mletý bílý pepř
- moučkový cukr
- 100 ml bílého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce natvrdo
- mletá sladká paprika
Omytý salát pokrájíme, posypeme rozinkami, přidáme fialky a dílky pomeranče, pokapeme citrónovou šťávou, lehce osolíme a opepříme, trošku osladíme. Jogurt ochutíme solí, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, promícháme a salát přelijeme touto zálivkou. Ozdobíme dílky vejce a posypeme mletou paprikou.
(fotografie Pixabay.com)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.