Upečte si doma vlastní chléb. Přejeme dobrou chuť!
Na přípravu kvásku:
100 g kvásku
300 g pšeničné hladké mouky
300 ml vody
Na těsto:
600 g mouky
600 g kvásku
300 ml vody
4 lžičky soli
kmín
Kvásek rozmíchejte ve vodě a smíchejte s moukou. Hmotu dobře promíchejte a nechte kynout na teplém místě. Kvásek by měl zdvojnásobit svůj objem. Proces kynutí může trvat různě dlouho podle druhu použité mouky a v závislosti na teplotě. Z vykynutého kvásku odeberte vrchovaté tři lžíce do zavařovací sklenice (asi 100 g) a dejte zpátky do lednice na příště. Ze zbytku upečte chleba.
Připravený kvásek smíchejte s moukou a vodou, přidejte sůl a kmín a těsto řádně v míse prohněťte alespoň 10 minut. Těsto by mělo být lehce lepivé. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte odpočívat, dokud se kvásek opět neprobudí a těsto nezačne trochu kynout. Trvá to asi hodinu.
Těsto vyklopte pomocí stěrky na pomoučněný vál, pomoučněte si i ruce a vytvořte z těsta kulatý bochánek, který drží tvar. Hotový bochánek dejte do ošatky vysypané moukou, zakryjte utěrkou a nechejte kynout. Trvá to mezi 3 až 5 hodinami. Mezitím rozpalte troubu i s dvěma plechy na 250 °C (jeden plech na pecen a jeden plech na dno trouby na vodu). Když je trouba rozpálená, přesuňte bochník na pečicí papír a rychle ho vsuňte do rozpálené trouby.
Na plech, který jste si připravili na dno, nalijte sklenku studené vody a troubu ihned zavřete. Odpařená voda by měla zabránit popraskání bochníku. Během pečení troubu otevírejte jen proto, abyste dolili vodu na spodní plech. Pečte polovinu času na 250 °C a druhou polovinu na 180 °C, dokud chlebová kůrka hodně neztmavne.
Trvá to asi 45 až 50 minut. Po vytažení z trouby nechte bochník zchladnout na mřížce trouby zabalený do utěrky. Pecen nekrájejte, dokud úplně nevychladne.
TIP
Domácí chléb podávejte s Pomazánkou ze sádla škvarkovou Krásno.
Jak získat kvásek a jak se o něj starat?
Kvásek si můžete sami připravit, mnohem jednodušší je ale pořídit si ho na některém z míst na kváskové mapě (www.pecempecen.cz) a pěstovat si ho doma v lednici uzavřený ve sklenici. Platí totiž, že čím je kvásek starší, tím je lepší. A jak se o něj starat? Vezměte jednu lžíci kvásku, přidejte k ní 3 lžíce žitné mouky a stejné množství vody (asi 30 ml).
Vše zamíchejte v misce a nechte pod potravinářskou fólií odpočívat 8 až 12 hodin. Objem by se měl aspoň zdvojnásobit. Poté hmotu přesuňte do uzavíratelné skleničky a uložte ji v lednici. Tento postup opakujte asi jedenkrát týdně. Díky tomu kvásek vydrží opravdu dlouho.
Další recepty na www.krasno.cz/recepty
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.