I když si na léto ještě budeme must chvíli počkat, nic to nemění na tom, že tento koláč si v dnešní době můžeme připravit celoročně. Ovoce je běžně k dostání, navíc si ho vždy můžeme zvolit zcela své vlastní chuti, případně dle toho, co nám zrovna naše lednička či spíž nabízí. Vůně a chuť ovoce totiž nikdy nezklame. A přesně to je inspirací pro tento lahodný tvarohový koláč, který je nejen pochoutkou, ale také připomínkou jednoduchosti a krásy domácího pečení. Koláč kombinuje křehké těsto, hedvábnou tvarohovou náplň a svěží ovoce, které dodá dezertu šťavnatost a barvu. Je to perfektní volba, jak si jednoduše osladit den. Navíc jeho příprava potěší i začínající kuchaře – zvládne ho totiž každý!
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
Těsto:
-
280 g polohrubé mouky
-
200 g tuku
-
2 žloutky
-
špetka soli
-
mouka na vál
-
máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu
Náplň:
-
500 g tučného tvarohu
-
4 vejce
-
250 g moučkového cukru (lze přidat méně a nahradit hrozinkami)
-
500 ml zakysané smetany
-
špetka soli
-
drobné ovoce na ozdobu (rybíz, jahody, angrešt – co máte rádi)
Mouku a špetku soli promněte s tukem, přidejte žloutky a vypracujte hladké těsto.
Tvaroh osolte a vyšlehejte dohladka s cukrem, vejci a zakysanou smetanou.
Těsto rozválejte na vále a opatrně přeneste na vymazaný a vysypaný plech. Vytvarujte ho tak, aby pokrylo i boční stěny plechu.
Těsto několikrát propíchněte vidličkou a dejte do středně horké trouby částečně upéct.
Na předpečené těsto naneste připravenou tvarohovou náplň, rovnoměrně rozetřete a vraťte do trouby, aby se koláč dopekl.
Po vytažení z trouby ozdobte koláč čerstvým ovocem dle vlastní fantazie a chuti.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.