Dnes opět zabrousíme do našich diskuzních fór, kde se skrývají poklady, co se receptů týče. A tentokrát to bude kuchyně zahraniční.
Potřebujeme :
- 5 středních lilků (není nutné, stačí pouze brambory anebo cuketa)
- 4 brambory
- 500 g mletého masa
- 2 lžíce másla
- 1 sklenka červeného vína
- 3-4 zralá rajčata
- skořice
- pepř a sůl
- olej na smažení
Na bešamelovou omáčku:
- 50 g másla nebo tuku
- 50 g mouky
- 1/2 mléka
- špetku muškátového květu
- 4 lžíce parmezánu
Lilky omyjeme a nakrájíme podél na centimetrové plátky. Osolíme z obou stran a necháme v míse asi 20 minut "vypotit". Mezitím nakrájíme cibuli na drobno a dáme do hrnce s trochou vody spařit.
Když se voda vpije, přidáme máslo a cibuli lehce osmahneme. Pak přidáme maso, sůl a pepř a opět vše osmahneme. Ochutíme špetkou skořice, zalejeme vínem, necháme přejít varem a přidáme propasírovaná rajčata. Podlejeme sklenkou vody, přikryjeme pokličkou a necháme bublat na mírném ohni, dokud se voda nevypaří.
Opláchnuté lilky osušíme v čisté útěrce, osmažíme je (ugrilujeme nebo upečeme v troubě) a poklademe na pekáč. Brambory také nakrájíme na plátky. Když je vše hotovo, klademe na pekáček vrstvy lilků, masa, brambor a znovu lilku. Ten by měl zůstat jako poslední vrstva nahoře. To vše zalejeme bešamelem (můžeme ho dávat i průběžně mezi vrstvy).
V troubě upečeme do zlatova.
Příprava bešamelu:
V hrnci rozpustíme máslo a přimícháme mouku. Necháme za stáleho míchání lehce zhnědnout. Odstavíme a dolijeme teplé mléko. Vrátíme na plotýnku a svaříme na omáčku, dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem a parmezanem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.