Babinet.cz  /  Recepty  /  Diety  /  Nadívané cukety na česneku

Nadívané cukety na česneku

12.2.2017 - AndreaP.

Cuketa se používá především v kuchyni, a to na velkou spoustu způsobů. V českých kuchyních se objevila v 80. letech v masovém měřítku. Důvodem k rychlému rozšíření bylo tehdy snadné a rychlé pěstování, které zvládne i nepříliš zdatný zahradník, velká a levná úroda a nedostatek výběru zeleniny. Svou dobrou celoroční dostupnost si zachovává stále.

Na rozdíl od okurek se téměř vždy podává tepelně upravená. To je ale jen zažitý stereotyp. protože zejména mladá cuketa je chutná i syrová, třeba jako součást zeleninových salátů. Sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť přísad, je tedy velmi vhodné ji silně kořenit a používat výrazné ingredience, jako je např. česnek, který ji dobře doplňuje. Známé jsou především pokrmy z dušené či zapečené cukety (populární je obdoba bramboráku zvaná cukeťák), také se však dělá plněná, smaží se i jako řízek, griluje se a vaří se též cuketová polévka. Méně rozšířené jsou recepty na sladké moučníky, saláty či knedlíky.

K přípravě pokrmů se také dají spotřebovat cuketové květy, a to především plněné. Ve Francii je cuketa známá jako zásadní přísada do ratatouille.

Nejchutnější a nejkvalitnější jsou malé až středně velké plody do 25 cm, které se nemusí loupat, mají minimum masy měkkých nedovyvinutých semínek a jsou křehké. Častá sklizeň menších plodů navíc rostliny nutí do remontantnosti (opakované plodnosti). Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje kolem 91 % vody, jen trochu vlákniny a pouze kolem 4 % sacharidů. Nejcennější je vysoký obsah karotenu (až 5 mg %, jako např. u papriky) a minerálních látek, např. draslíku, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli.

Na dnešní recept potřebujeme :

  • 4 menší cukety

Nádivka:

  • 200 g polouvařené rýže
  • 200 g mletého masa
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 5 stroužků česneku
  • 4 plátky slaniny
  • majoránka
  • 8 stroužků česneku
  • olej

 

Cukety očistíme, rozpůlíme a vydlabeme. Vydlabanou dužninu dáme spolu s 8 stroužky česneku, pokrájenou cibulí a pokrájenými rajčaty do pekáče vymazaného tukem. Cukety naplníme nádivkou z rýže, masa, osolenou a ochucenou sekaným česnekem, pepřem a majoránkou, vejcem.

Naplněné cukety uložíme do pekáčku, na každou tykev můžeme dát půl slaniny, podlijeme a pečeme 1/2 hodiny.

Podáváme s rohlíkem nebo brambory.

(zdroj : Wikipedie)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.