Chléb Tabouna jsou vlastně chlebové placky a pochází ze Středního východu . V Izraeli je také nazýván "lafa", v Iráku "pita" a Jeruzalémě někdy "esh-tanur".
Tento typ chlebové placky se tradičně peče v troubě. Prodává se jako pouliční jídlo, jí se plněný různými náplněmi, např. hummusem, falafelami nebo masem a je jádrem blízkovýchodní kuchyně po celém světě.
Doba přípravy: 1h 30 minut Doba pečení: 25 Obtížnost: střední
Ingredience (pro 8 osob):
250 g mouky normální nebo celozrnné
250 g semoliny (mouka z tvrdé pšenice, lze koupit v arabských obchodech nebo nahradit normální moukou)
20 cl olivového oleje
1 balíček sušeného nebo 20 - 30 g čerstvého droždí
1 lžička soli,1 vejce
1 lžička drcené směsi koření (fenykl, anýz,černý kmín)
vlažná voda
Postup přípravy:
Smícháním všech surovin vytvoříme těsto, dlouhým hnětením z něj uděláme kouli a necháme ji kynout ¼ hodiny.
Těsto rozdělím na kuličky, ze kterých zploštěním vytvoříme kruhy, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme směsí semínek (např. sezam, anýz, černý kmín atd.)
Necháme je vykynout na 2 cm výšky
Pečeme nasucho v troubě asi 20 – 25 minut.
Po upečení a vychladnutí můžete chléb rozkrojit a naplnit dle chuti masem, zeleninovou směsí, nebo jen pomazat olivovým olejem.
Dobrou chuť!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.