Kuskus je oblíbená potravina, známá pro svou jednoduchou přípravu a širokou použitelnost v různých receptech. Je naprosto univerzální, může být tak hlavním chodem, přílohou či součástí salátů, a to jak ve slané, tak sladké úpravě. Je to nízkokalorická potravina, která je bohatá na vlákninu, minerály a vitamíny. Obsahuje také stopový prvek selen, který je důležitý pro správné fungování těla. Kuskus se připravuje tím, že se krupice z pšenice, ječmene nebo prosa spaří, tvaruje se do malých kuliček a pak se vysuší. V této podobě se pak dostane do kuchyně nás, konzumentů. Při jeho přípravě se pak jen zalije vroucí vodou nebo vařícím pokrmem a nechává se působit několik minut. Pak se podává s různými ingrediencemi jako zelenina, maso, omáčky či koření. A my si dnes ukážeme jeho méně typickou úpravu, která je inspirována egyptskou kuchyní.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Potřebujeme:
- 500 g kuskusu
- 650 - 680 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru (může být i z kostky)
- 70 g rozpuštěného másla
- 80 g rozinek
- 50 g plátků mandlí
- 80 g pistácií
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Kuskus dejte do mísy nebo hrnce a přelijte jej 650 ml vařícího vývaru. Promíchejte a nechejte nasáknout pod pokličkou zhruba pět minut. Když bude kuskus ještě tvrdý, přilijte dalších 30 ml vývaru a opět nechte nasáknout. Veškerá tekutina se vpije do kuskusu.
Mezitím na teflonové pánvi orestujte nasucho plátky mandlí dozlatova.
Do kuskusu vmíchejte rozpuštěné máslo, rozinky, citronovou kůru, pistácie i orestované mandle. Na závěr osolte a opepřete.
Podávat můžete jako přílohu nejlépe k drůbežímu masu nebo samostatně v podobě lehkého obědu či večeře.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.