Týden uplynul jako voda a máme zde opět víkend a s ním i náš další tip na víkendové menu podle vybrané kuchařské knihy. Dnes to bude
Radčina kuchařka bez lepku - Radka Vrzalová - nakladatelství GRADA
Kdo je Radka Vrzalová? Dle jejich slov je ... "normální, trochu tvrdohlavá žena". Vystudovala střední zemědělskou školu a následně zemědělskou fakultu se zaměřením genetika a genové inženýrství, pracovala mimo jiné i několik let v hygienické službě a získala atestaci pro hygieniky - nelékaře. V současné době pracuje v potravinářství a je ráda, že její práce je jejím koníčkem.
V roce 2006 byla diagnostikována jejímu dítěti celiakie, a to změnilo život nejen jemu, ale celé rodině. Radka se ale nevzdala a pustila se do boje s bezlepkovou dietou. Výsledkem mnohaletého boje je i tato kniha. Je vhodná i pro začátečníky, protože hned v úvodu se seznámíte se základním desaterem pro bezlepkovou dietu, následuje rychlokurz pro vaření diety v domácích podmínkách. Nechybí také spousta rad, tipů a vychytávek při nákupu potravin, jejich kombinaci i při samotném vaření.Dozvíte se nejen, jak si upéct chléb, pečivo, zákusky, koláče, cukroví .... ale vlastně vše, na co si jen vzpomenete. Kniha je ale určena samozřejmě nejen pro celiaky, ale rovněž pro ty, kteří chtějí žít zdravějším stylem. Podtitul knihy pak zní, že se jedná o kuchařku se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec.
A zde je vybrané víkendové menu.
Celerová polévka s vůní exotiky
- 1 větší celer cca 400 g
- 1 menší cibule
- 3 polévkové lžíce olivového oleje nebo másla
- 1 kávová lžička kari koření
- 1 l horké vody
- 1 kostka zeleninového bujónu bez lepku (Alnatura)
- kokosové mléko či krém, případně sójová smetana (kdo může, tak smetana 33%)
- opražené plátky mandlí na dozdobení
Celer oloupeme a na struhadle nastrouháme na větší slzy, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Dáme vařit vodu do varné konvice.
V hrnci zpěníme cibuli, přidáme kari koření. Za stálého míchání necháme asi 1 minutu opékat. Přidáme celer a opékáme dozlatova. Na celer pak rozdrobíme kostičku bujónu a opět zamícháme, bujón necháme rozpustit v zelenině a zalijeme základ horkou vodou. Necháme pod poklicí na mírném plameni vařit asi 15 minut.
Poté necháme polévku trošku zchladnout, přidáme krém či smetanu, prošleháme ponorným šlehačem, případě rozmixujeme do krémové konzistence.
Na suché pánvi opražíme plátky mandlí a polévku jimi dozdobíme.
Kynutý bramborák z trouby
- 300 g oloupaných syrových jemně nastrouhaných brambor
- 100 g polohrubé kukuřičné mouky nebo strouhanky
- 100 g bezlepkové mouky (Jizerka)
- 200 g libové slaniny nakrájené na drobné kostičky
- 200 ml teplé vody nebo rostlinného mléka (rýžové)
- 50 g rozpuštěného zchladlého sádla
- 2 vejce
- hrst drhnuté majoránky
- 3 lisované stroužky česneku
- 1 sáček sušeného droždí
- sádlo na vymazanání a pečící nádobu cca 20x30 cm
Nastrouhané brambory, mouky, kostičky slaniny, majoránku, sůl, pepř, lisovaný česnek promícháme v míse, povrch posypeme droždím a opět promícháme. V hrnečku rozkvedláme v teplé vodě vajíčka a přidáme rozpuštěné sádlo. Přilijeme k sypké směsi. Vše promícháme a necháme asi hodinu kynout přikryté na teplém místě.
Troubu předehřejeme na 190 stupňů, na dno trouby umístíme hrnec s 1 litrem vody. Pečící nádobu vymažeme sádlem, vlijeme vykynuté těsto a uhladíme. Pečeme dozlatova 30-40 minut.
Podáváme se zeleninovým salátem. Dá se jíst i studené.
Zapečené ovoce v řeckém jogurtu
- 500 g řeckého jogurtu
- 4 vejce
- 80 g tekutého tmavého medu
- 1 kávová lžička vanilkového extraktu
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- 300 g drobného ovoce (jahody, maliny, rybíz, ostružiny) - můžou být i mražené
- moučkový či krupicový cukr na posypaání
Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Všechny ingredience vymícháme v robotu na hladký krém.
Polovinu krému nalijeme na dno dortové formy o průměru 20 cm. Krém posypeme asi polovičním množstvím ovoce.
Na ovoce navrstvíme druhou polovinu krému a posypeme zbývajícím ovocem. Pečeme asi 40 minut.
Po upečení posypeme povrch cukrem dle chuti a podáváme teplé i studené.
Předcházející díl :
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.