Vynikající koláč pro slavnostní příležitosti.
Křehké těsto na formu o průměru cca 25cm:
- 70 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 2 velké žloutky
- 230 g hladké mouky
- Citronová kůra
- Špetka soli
Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit. Poté vyválíme na plát a vyložíme jim koláčovou formu.
Náplň:
- 160 g celých pekanových ořechů
- 120 g javorového sirupu
- 150 ml smetany 30% tuku
- 2 celá vejce
- 4 žloutky
- med nebo cukr na doslazení
- dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)
Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem.
Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme zálivkou. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut při teplotě 165°C.
Ideální je kombinace „horkovzduchu“ se spodním pečením. V tomto případě dáme plech do spodní části trouby, tím se bude koláč propékat odspoda.
Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.