Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Kuřecí steak s hříbkovo-smetanovou omáčkou

Kuřecí steak s hříbkovo-smetanovou omáčkou

19.10.2016 - redakce Babinet.cz

Vyzkoušejte jeden z originálních receptů od šéfkuchaře Michala Nikodema v rámci festivalu MilkParade.eu. Pokud ho vyzkoušíte (ostatní recepty zde www.milkparade.eu), následně ho vyfotíte a pošlete na email info@milkparade.eu, máte navíc šanci vyhrát jeden z pěti voucherů na kuchařský kurz do kulinárního studia Ola Kala.

2 porce

  • 2 ks kuřecí prsíčko – nejlépe i s kůží
  • Rozmarýn, Tymián
  • Olej na restování
  • Sůl a pepř

Postup:

Kuřecí prsíčko i s kůží osolíme, opepříme a opečeme z každé strany dozlatova. Vložíme do pekáče a posypeme nakrájenou bylinkou. Pečeme v troubě na 190°C přibližně 12 – 15 min (dle velikosti).

Vyjmeme z trouby a pod alobalem necháme 5 – 10 minut odpočinout.

Hříbková omáčka

  • 1 menší cibulka
  • hrst sušených hříbků namočených ve studené vodě
  • 150 ml masového vývaru
  • 100 ml smetany 30% tuku
  • 50 g másla

Postup:

Na pánvi, kde se restovalo kuřecí maso, necháme zezlátnout najemno nakrájenou cibuli. Přidáme namočené hříbky i s vodou, ve které se namáčely, a vývar. Uvedeme do varu a pozvolna vaříme cca 10 minut. Přidáme smetanu, uvedeme do varu a ponorným mixerem důkladně rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem, a pokud je omáčka příliš řídká, necháme ještě chvilku probublávat na plamenu. Nakonec vmícháme studené máslo.

 

Vyzkoušejte, foťte a posílejte!

Vaříte rádi, ale přistihujete se, že v kuchyni točíte svých oblíbených 5 receptů? Můžete si rozšířit své kulinární umění a zkusit připravit některý z deseti originálních receptů šéfkuchaře Michala Nikodema, které si přichystal speciálně pro projekt na podporu konzumace mléka a mléčných výrobků Bílé plus. Motivací vám může být i možnost výhry v podobě voucherů na kurz vaření. Pět nejúspěšnějších domácích kuchtíků získá poukaz v hodnotě 2 900 Kč do kulinárního studia Ola Kala. A co všech deset soutěžních receptů spojuje? Poctivé mléčné výrobky, které se hodí téměř na cokoliv.

„Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a také v dezertech. Nejraději mám smetanu, hustou zakysanou smetanu, máslo, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte,“ prozrazuje šéfkuchař Michal Nikodem.

Jak tedy můžete soutěžit?

Vyberte si některý z deseti soutěžních receptů. Jejich kompletní seznam včetně pracovního postupu najdete na www.milkparade.eu. Nakupte si přísady a můžete začít kuchtit. Až bude dílo hotové, vyfoťte nám ho a svůj kuchařský výtvor pošlete na email: info@milkparade.eu. Snažte se, aby se pokrm co nejvíce podobal tomu, jak ho uvařil a naservíroval šéfkuchař Michal Nikodém. Soutěžní fotografie je možné posílat od 3. 10. do 31. 10. 2016. Nejpovedenější z nich vybere odborná porota. Výsledky soutěže budou vyhlášeny v druhém týdnu v listopadu 2016.

Seznam soutěžních receptů:

1. Kořeněná treska na másle s omáčkou z mascarpone

2. Kuřecí steak s hříbkovo-smetanovou omáčkou

3. Tvarohové taštičky plněné povidly, sypané perníkem a přelité máslem

4. Sýrové souflé

5. Slaný koláč se sýrem, cuketou a lososem

6. Chuťovky s krevetkami a lučinou

7. Krůtí prsa marinovaná v jogurtu s jablky na kari

8. Sváteční pekanový máslový koláč

9. Čokoládové brownies se šlehačkou

10. Máslovo-karamelové lodičky

Více informací a recepty najdete na www.milkparade.eu.

AUDIO: O festivalu MilkParade se šéfkuchařem Michalem Nikodémem a Šárkou Podlenovou

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz