Paella je typické španělské jídlo z rýže, podobné rizotu nebo pilafu. Pochází ze španělského města Valencie. Podobně jako v případě rizota existuje spousta receptů s různými ingrediencemi. Na rozdíl od rizota se však v paelle častěji objevují plody moře, zelenina a koření. Připravuje se na speciální nízké rovné pánvi s uchy zvané paellera a výsledný pokrm je méně lepivý. Při přípravě paelly je pochopitelně nejdůležitější přísadou rýže, která se neomývá, jelikož škrob při vaření způsobuje potřebné zahuštění.
Existují tři nejznámější druhy paelly:
- Paella na valenciánský způsob (španělsky paella valenciana) obvykle obsahuje zeleninu, maso (kuřecí, králičí či kachní), hlemýždě, fazole a koření
- Paella s mořskými plody (paella de marisco) nahrazuje maso a hlemýždě mořskými plody a neobsahuje fazole
- Paella mix (paella mixta) je libovolnou kombinací masa, mořských plodů, zeleniny a fazolí. Dalšími důležitými přísadami jsou šafrán a olivový olej.
A my si dnes ukážeme recept na bezmasou paellu, která je rovněž ideální v těchto povánočních dnech, kdy je nutné stravu odlehčit.
Potřebujeme :
- 300 g cukín
- 300 g cibule
- 200 g červených paprik
- 300 g rajčat
- 100 g mandlí
- 50 g oliv
- 3 stroužky česneku
- 300 g dlouhozrnné rýže
- 60 cl rostlinného vývaru
- 6 lžic olivového oleje
- 1 feferonka
- 3 tyčinky šafránu
- mletý pepř
- sůl
Cukíny omyjte a nakrájejte na plátky. Posolte je, aby pustily vodu, 1/4 hodiny nechte stát. Cibule oloupejte, omyjte, nakrájejte nahrubo a na hluboké pánvi osmahněte na oleji dozlatova. Přidejte rýži a restujte 2 minuty. Poté vše zalijte vývarem ochuceným šafránem a česnekem a přiveďte do varu. Směs přikryjte pokličkou a na mírném ohni povařte asi 10 minut. Mezitím zbavte cukíny vody a osušte. Papriky a rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky. Zeleninu přidejte k rýži a vařte dalších 10 minut. Poté nechte okapat přebytečnou tekutinu a dejte na talíř, který lze použít do trouby. Přidejte mandle, ochuťte pepřem, feferonkou a olivami nakrájenými na plátky, promíchejte. Před podáváním nechte několik minut grilovat v troubě dozlatova.
(zdroj - Wikipedie, ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.