Co všechno by vám nemělo při dovolené u moře uniknout? Koupání, vodní atrakce, památky, suvenýry a samozřejmě místní kuchyně.
ITÁLIE
Lehká a jednoduchá italská kuchyně vás bude lákat řadou neodolatelných pochoutek perfektně padnoucích do horkých letních dnů.
Nezapomeňte ochutnat: těstoviny třeba tradiční špagety "alla carbonara" tedy po uhlířsku, ať máte srovnání s jejich českou úpravou, pizzu, místní rybí speciality, zmrzlinu, víno a vynikající pečivo. Doma si pak můžete připravit:
Špagety alla carbonara /4 porce/
- 200 g anglické slaniny (nebo lépe italské pancetty), 6 vajec, česnek, olej, feferonka nemusí být, sůl, případně pepř, 100 g parmazánu (Grana Padano nebo Gran Moravia), 400 g špaget, olivový olej
Špagety uvařte ve velkém množství osolené vody podle návodu na obalu tak, aby byly al dente tedy na skus. Mezitím společně ušlehejte vejce, sýr, sůl a případně pepř nebo jemně usekanou či nadrcenou feferonku. Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a rozškvařte ji v pánvi s rozehřátým olejem. Špagety slijte a nechte okapat. Pak je vložte ke slanině do pánve a důkladně promíchejte, přilijte ušlehaná vejce a oheň vypněte. Za stálého míchání prohřívejte, až vaječná hmota zhoustne a ihned podávejte. Špagety můžete ještě posypat trochou parmezánu. V další verzi můžete vejce naředit smetanou použijte 3 vejce a 70 ml smetany ke šlehání. V tom případě dvě vejce a jeden žloutek ušlehejte se smetanou a směs přilijte k opečené slanině. Dále postupujte podle popisu výše v receptu.
ŘECKO
Řecká kuchyně vás uchvátí svými typickými specialitami šitými přímo na míru horkému počasí.
Nezapomeňte ochutnat: olivy, Dolmades - plněné révové listy, tzatziky, Stifado - druh guláše z hovězího masa s cibulí, kořeněný skořicí a bobkovým listem, Moussaka - vrstvy mletého masa, lilku, cuket, případně brambor, přelité bešamelem a zapečené, Baklava - lístkové těsto s medem a ořechy a víno s příchutí pryskyřice Retsina. Doma si pak můžete připravit:
Tzatziky
- 1 kelímek přírodního jogurtu s co největším obsahem tuku (150g), 2-3 stroužky česneku (prolisovat), 1 střední salátová okurka, 3 lžičky olivového oleje, 1 lžička octa nebo 1 lžíce citronové šťávy, 1-2 polévkové lžíce sekaného čerstvého kopru, 1 polévková lžíce jemně sekané čerstvé máty není podmínkou, sůl a mletý pepř
Řecký jogurt používaný na tzatziky je velmi tučný kolem 10% tuku. I u nás je už běžně v obchodech k dostání. Pokud použijete klasický český jogurt, nechte jej odvodnit přes pláténko, nebo přes filtr z překapávače kávy asi 30 minut. Okurku nastrouháme nahrubo a řádně z ní vymačkáme přebytečnou vodu! Všechny ingredience promícháme a dochutíme solí a čerstvě strouhaným černým pepřem. Tzatziky se podávají dobře vychlazené s kouskem křupavého pečiva.
FRANCIE
Rafinovanost francouzské kuchyně nezůstává ukryta ani v těch jednodušších francouzských receptech.
Nezapomeňte ochutnat: různě upravené nepřeberné množství zeleniny, samozřejmě víno, výborné crepes (tedy palačinky na slano i na sladko) a sýry. Doma si pak můžete připravit:
Jahody Kardinál /4 porce/
- 750 g jahod, cukr dle chuti (může být i třtinový), 250 ml portského nebo červeného vína
Jahody omyjeme, dáme dobře okapat, zbavíme stopek a posypeme cukrem. Necháme chvíli stát, aby pustily šťávu. Nakonec je zalijeme vínem a postavíme do chladu rozležet. Podáváme v koktejlových sklenicích.
Palačinky Crepe Suzette /4 porce/
- 125 g polohrubé mouky, sůl, 500 ml mléka, 2 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžíce oleje, 2 pomeranče, 50 g másla, 50 g rostlinného tuku, 50 g cukru, 1 lžíce koňaku, 3 lžíce pomerančového likéru
Smícháme polohrubou mouku se špetkou soli, mlékem, vejcem, vanilkovým cukrem a olejem. Nejméně 1 hodinu necháme odpočinout. Vymačkáme šťávu z pomeranče. Necháme rozpustit máslo s cukrem. Přidáme pomerančovou šťávu a likér. Na rostlinném tuku upečeme 8 tenkých palačinek. Dvakrát přehneme tak, že vznikne trojúhelník. Trojúhelníky vložíme po čtyřech na pánev. Palačinky přelijeme horkou pomerančovou omáčkou a na mírném plameni asi 3 minuty povaříme. Hotové palačinky rozložíme na talíře a polijeme pomerančovou tekutinou.
ŠPANĚLSKO
Pohostinnou a barevnou španělskou kuchyni prohřátou sluncem si jistě zamilujete.
Nezapomeňte ochutnat: Tapas drobné pochoutky, paellu - směs rýže, zeleniny, koření s kousky ryb či drůbeže dušená na pánvi, Gazpacho - chlazená studená polévka tvořená směsí rozmixované zeleniny - cibule, česneku, rajčat, paprik, okurek, pepře a soli, víno sherry. Doma si pak můžete připravit:
Gazpacho /4 porce/
- 1/2 menší okurky, 1/2 menší zelené papriky, očištěné od semínek a pokrájené na kousky, 500 g zralých oloupaných rajčat nebo 400 g konzervovaných, 1/2 nahrubo nasekané cibule, 2-3 rozetřené stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, 1-2 lžíce citronové šťávy nebo citronového džusu, 2 lžíce rajského protlaku, 4,5 dl rajské šťávy, sůl, pepř
- Při podávání: pokrájená zelená paprika, kroužky cibule osmažené, kostičky chleba
Do velké mísy pokrájejte na větší kousky okurku a přidejte pokrájenou zelenou papriku. Zpracujte v mixéru rajčata, cibuli a česnek, přidejte olej, vinný ocet, citronovou šťávu a rajský protlak a umixujte vše dohladka. Můžete rovněž rajčata nakrájet nadrobno a cibuli jemně nastrouhat a pak oboje umixovat s česnekem, olejem, citronovou šťávou a rajským protlakem. Přidejte umixovanou směs do mísy, vše dobře promíchejte, pak přidejte rajskou šťávu a znovu vše promíchejte. Osolte a opepřete polévku dle chuti, mísu přikryjte a nechte v ledničce důkladně vychladit, nejméně 6 hodin a lépe ještě déle, aby se chutě spojily. Připravte do zvláštních misek zelenou papriku, kroužky cibule a česnekové smažené kostičky chleba. Naběračkou naplňte vychlazenou polévkou misky a podávejte s přílohami hostům, aby se sami obsloužili.
PORTUGALSKO
Nezapomeňte ochutnat: proslulou nasolenou tresku, víno portské a madeiru, na ostrově Madeira zkuste místní delikatesu rybu espada, sladký pevný koláč bolo de mel a exotické ovoce.
TURECKO
Nezapomeňte ochutnat: kebab - kořeněné plátky masa opékané na rožni, borek, mezes.
EGYPT
Nezapomeňte ochutnat: hummus - cizrnové pyré se sezamovou pastou, podávané s olejem, rajčetem a arabským chlebem, kuskus, mahší - plněné zelné nebo vinné listy, plněné papriky, lilky nebo cukety.
Zdroj fotografií : Pixabay.com * reedice *
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.