Mám velmi ráda kuchařské knihy staršího data vydání či něčím jiným specifická. Do rukou se mi takto dostala relativně útlá kniha staršího vydání s názvem Vaříme bez masa, aneb Mazdaznanská kuchařka. Jak už sám název vypovídá, stejně jako její podtitul "Nechme žít druhé a budeme žít dlouho!" je to kuchařka zaměřená vegetariánským směrem. Oproti dnešním moderním a fotografiemi hýřícími kuchařkám je tato velmi nenápadná, na první pohled asi neupoutá. Nicméně stačí jí otevřít a zjistíme, že je doslova nabitá informacemi a zdravými recepty, leckdy velmi zajímavými. Jsou to dobové recepty staletími prověřené, ve velké míře obsahující dostatek vlákniny, minerálů a dalších prvků nezbytných pro organismus. Všudypřítomnou chemii zde těžko najdeme. Jinak zde ale najdeme vše, pochopitelně s výjimkou masa. Velká část je věnována chlebu a pečivu jako takovému, dále polévky, slavnostní pokrmy, saláty, houby, omáčky, paštiky (ne nenechte se zmýlit, opravdu to nejsou masové paštiky, jak je známe všichni) a nechybí zde ani moučníky, dorty, cukrovinky a podobně. Nechybí ani jídelníčky dle ročního období. Celá tato kniha totiž vyzdvihuje základní pravidlo, a sice
"Živíme se plody roční doby a kraje, ve kterém žijeme" ...
Kuchařka mě opravdu zaujala svou neobvyklostí a jakousi pomyslnou skromností, originalitou a celkovým stylem psaní. S něčím třeba nesouhlasím, naopak něco mě zas nutí k zamyšlení se.
A protože jsme v sekci recepty, vybrala jsem zde jeden z nekonečné řady receptů na ukázku ... a už předem slibuji, že se k této kuchařce zcela určitě ještě v některém z dalších článků vrátím.
JABLKOVEC :
- 4 velká jablka
- lžíce másla
- 3 lžíce cukru
- skořice
- 4 vejce
- rozemleté oříšky nebo piniové jádra
Oloupáme 4 velká jablka, odstraníme jádřinec, jablka uvaříme doměkka, prolisujeme přes síto a rozmícháme na hladkou kaši. Do ještě horké přidáme lžíci másla, 3 lžíce cukru a trochu skořice. Nato ušleháme 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť) a vmícháme k jablkům - nejprve žloutky a potom po neustálém tření také bílky.
Hmotu vlijeme do nákypové formy a upečeme dozlatova v ne příliš horké troubě.
Chuť jablkovce vylepšíme přídavkem rozemletých oříšků nebo piniových jader.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.